Knerefleks.

Knerefleks. Til venstre: Knerefleksen er en uvilkårlig sammentrekning av kneets store strekkemuskel som kan fremkalles ved et lett slag mot kneskjellbåndet. Ved slaget strekkes sanselegemer i muskelen, og deres impulser til ryggmargen (gul linje) utløser bevegelsesimpulser (rød linje) som får muskelen til å trekke seg sammen. Påvirkningen når bevisstheten (gul, stiplet linje) først etter at refleksen er utløst. Til høyre: Refleksbuen fremstilt skjematisk. Impulser fra en muskelspole (1) passerer via ryggmargens bakhorn (2) til celler i ryggmargens forhorn (3), som avgir bevegelsesimpulser til strekkemuskelens fibrer (4). Impulsese overføres også til nerveceller i det andre segmentets forhorn (5), og herfra avgis hemmende impulser (6), som får kneets bøyemuskler (7) til å slappe av.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Knerefleks er en rask, ikke-viljestyrt sammentrekning av kneleddets strekkemuskel. Denne utløses ved slag mot den avslappede muskelens sene under kneskålen.

Faktaboks

Også kjent som
patellarrefleks

Slaget gjør at senen og muskelen strekkes et lite øyeblikk. Dette registreres av tallrike muskelspoler som sender nervesignaler via ryggmargen og utløser en kontraksjon av lårmuskelen ved lårnerven (nervus femoralis).

Kneleddet strekkes så foten vipper opp. Knerefleksen kan gi opplysninger om sykdom eller skade i nervesystemet:

  • Ved skade av lårnerven eller ryggmargens korsryggdel vil refleksen være svekket eller mangle helt.
  • Ved en lidelse i pyramidebanene fra hjernen og til ryggmargens forhorn, som all skjelettmuskulatur får sine impulser fra, vil refleksutslaget forsterkes.

Det er imidlertid ikke uvanlig at knerefleksen er svak og vanskelig lar seg utløse. Så lenge utslaget er likt på begge sider legger man ikke vekt på det. Asymmetriske reflekser gir mistanke om patologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg