Muskelspole er et eget sanseorgan for bevegelsesapparatet i form av strekkreseptorer i den tverrstripete muskulaturen. Også i senene er det strekkreseptorer, kalt senespoler.

Anatomi

Muskelspolene består av spesialiserte muskelfibre, omtrent 10–20 millimeter lange og rundt 0,2 millimeter tykke. Hver består av 4–10 tverrstripete muskelfibre (kalt intrafusale fibre), og er omgitt av en bindevevskapsel med nerver viklet rundt midtpartiet. De er også reseptorer for reflekser, og gir informasjon til sentralnervesystemet om muskeltilstanden, slik at både kraften i musklene og stillingen i leddene blir hensiktsmessig.

Antallet i de forskjellige musklene varierer. Det er relativt få muskelspoler i store muskler, men mange (opptil 30 per gram muskulatur) i de små håndmusklene som brukes til finmotorikk.

Funksjon

Muskelspolene ligger i bindevevet som omgir muskelbuntene (muskelens perimysium) og er koblet parallelt med muskelfibrene inne i selve muskelbuken (såkalte intrafusale fibre). Muskelspolene reagerer når muskelen tøyes. Da strekkes de sammen med muskelen og registrerer på den måten muskelens lengde, forandringer av lengden og hvor hurtig forandringene skjer.

Typer

Det er to typer fibre:

  • tynne fibre (engelsk: nuclear chain-fibre), som er muskelens lengdemåler
  • tykke fibre (engelsk: nuclear bag-fibre), som er muskelens hastighetsmåler

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg