Kondromalasi er en tilstand der bruskvevet bløtes opp og blir uregelmessig. Denne tilstanden forekommer hyppigst i kneskålens brusk (chondromalacia patellae), og den kan gi ubehag ved belastning.

Faktaboks

Uttale
kondromalasˈi
Etymologi
av kondro- og gresk malakia, ‘oppbløting’

Årsaker

Det er ingen kjente årsaker til kondromalasi. Derfor er det vanskelig å rette spesifikk behandling mot smertesymptomene som er knyttet til lidelsen. Det har vært antatt at kondromalasi i kneskålen skyldes mekaniske misforhold i selve kneleddet eller aksefeil i benet. Dette kan være årsaken i enkelte tilfeller, men oftest har man ingen forklaring.

Behandling

Behandlingen av kondromalasi på kneskjellet er i hovedsak konservativt med aktiv, fysioterapiveiledet styrkende kneøvelser. Formålet med treningen er å styrke quadricepsmuskulaturen og bedre sporingen av kneskjellet. Aktiv styrketrening av kneet gir smertelindring, og reduserer trykket under kneskålen.

Operativ behandling av fremre knesmerter er uforutsigbart, og er forbeholdt pasienter med betydelige smerter der konservativ tilnærming ikke har ført frem. Pasientene må informeres godt om at operasjonen på ingen måte garanterer smertefrihet.

Det har vært prøvd en rekke kirurgiske inngrep for å lindre plagene. Artroskopisk debridement (opprenskning) av bruskskaden under kneskålen har anekdotisk effekt. Andre inngrep har gått ut på å flytte belastningen av kneskålen over mot innsiden av leddet. Dette kan gjøres ved enten å flytte patellarsenefestet på leggbenet eller å stramme opp leddkapselen på innsiden av kneleddet og løsne opp på utsiden. Ingen av disse behandlingsformene har gitt sikker effekt. Det er også forsøkt å bandasjere kneskålen over mot innsiden av kneet, men også her er resultatene usikre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg