Kondromalasi, tilstand der bruskvevet bløtes opp og blir uregelmessig. Denne tilstanden forekommer hyppigst i kneskjellets brusk (chondromalacia patellae), og den kan gi ubehag ved belastning.

Det er ingen kjente årsaker til kondromalasi, og det er derfor vanskelig å rette spesifikk behandling mot smertesymptomene som er knyttet til lidelsen. Det har vært antatt at kondromalasi i kneskålen skyldes mekaniske misforhold i selve kneleddet eller aksefeil i benet. Dette kan være årsaken i enkelte tilfeller, men oftest har man ingen forklaring.

Det har vært prøvd en rekke kirurgiske inngrep for å lindre plagene. Hovedsakelig har inngrepene gått ut på å flytte belastningen av kneskålen over mot innsiden av leddet ved enten å flytte knesenefestet på leggbenet eller å stramme opp leddkapselen på innsiden av kneleddet og løsne på utsiden. Ingen av disse behandlingene har gitt sikker effekt. En har også forsøkt å bandasjere kneskålen over mot innsiden av kneet, men også ved denne behandlingsformen er resultatene usikre. Styrke- og bevegelighetstrening etter spesielle regimer er for tiden (2007) den fremherskende behandlingsmetoden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.