Kondromalasi, tilstand der bruskvevet bløtes opp og blir uregelmessig. Denne tilstanden forekommer hyppigst i kneskjellets brusk (chondromalacia patellae), og den kan gi ubehag ved belastning.

Det er ingen kjente årsaker til kondromalasi, og det er derfor vanskelig å rette spesifikk behandling mot smertesymptomene som er knyttet til lidelsen. Det har vært antatt at kondromalasi i kneskålen skyldes mekaniske misforhold i selve kneleddet eller aksefeil i benet. Dette kan være årsaken i enkelte tilfeller, men oftest har man ingen forklaring.

Det har vært prøvd en rekke kirurgiske inngrep for å lindre plagene. Hovedsakelig har inngrepene gått ut på å flytte belastningen av kneskålen over mot innsiden av leddet ved enten å flytte knesenefestet på leggbenet eller å stramme opp leddkapselen på innsiden av kneleddet og løsne på utsiden. Ingen av disse behandlingene har gitt sikker effekt. En har også forsøkt å bandasjere kneskålen over mot innsiden av kneet, men også ved denne behandlingsformen er resultatene usikre. Styrke- og bevegelighetstrening etter spesielle regimer er for tiden (2007) den fremherskende behandlingsmetoden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.