Leddkapsel er en bindevevskapsel som omgir bevegelige, såkalte ekte, ledd. Leddkapselen bidrar til å holde leddet på plass og hindre at leddvæsken renner ut.

Faktaboks

Også kjent som
capsula articularis

Kapselen kan være mer eller mindre stram og består av en ytre del (capsula fibrosa) av fast bindevev, ofte forsterket med integrerte leddbånd. Skade på leddets ligamenter vil derfor gjerne få stor betydning for leddets stabilitet, bevegelighet og funksjon.

Innvendig er kapselen kledd med synovialhinnen (membrana synovialis), som produserer leddvæske og kler alle delene av leddhulen, med unntak av leddbrusken (og eventuelle leddskiver). Cellene i hinnen (synoviocytter) er forskjellige, både makrofaglignende (type A-celler) og fibroblastlignende (type B-celler).

Fiberretningen i den fibrøse kapselen har stor betydning for bevegelsesutslaget i leddet, eksempelvis vil kapselen i hofteleddet — hvor fibrene går i en slags spiral — tillate stor fleksjon, men lite ekstensjon.

Kapsulært mønster

Ved kapselskade kan man undersøke innskrenkningen i leddets bevegelighet, såkalt 'kapsulært mønster', ved mistanke om betennelse i kapselen eller annen årsak til nedsatt funksjon og leddsmerte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg