Kosmetisk kirurgi, også kalt estetisk kirurgi eller skjønnhetskirurgi, er kirurgiske inngrep der hensikten i første rekke er å oppnå et forbedret kosmetisk resultat. De kirurgiske teknikkene som brukes er hovedsakelig utviklet innenfor det plastikkirurgiske fagfeltet og utøves på friske mennesker. Hensikten med kirurgien er ikke å behandle en sykdom, men å bedre livskvaliteten.

Faktaboks

Også kjent som

estetisk kirurgi

De vanligste inngrepene er fettsuging, mageplastikker (stramming av magehud), ulike former for brystplastikk som brystforstørrelse med proteser og brystløft. Andre vanlige inngrep er fjerning av overskuddshud over og under øyelokkene (øvre og nedre øyelokksplastikk), ansiktsløftning og neseplastikk.

Estetisk kirurgi kan i enkelte tilfeller tilbys av det offentlige helsevesenet når det foreligger meget avvikende utseende som kan være til stor psykisk belastning, mens estetisk kirurgi grunnet ønske om optimalisering av normaltilstand tilbys primært i det private helsevesen. En plastikkirurg beherske må imidlertid beherske både rekonstruktive og estetiske kirurgiske prinsipper ved all kirurgi for å oppnå et godt utseende og funksjon. Plastikkirurger har en etisk forpliktelse til å ikke tilby kirurgi som ikke vurderes å være til pasientens beste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg