mammaplastikk

Mammaplastikk. Ved hypoplasi kan en silikonprotese legges inn under den store brystmuskelen.

Av /NTB Scanpix ※.

Mammaplastikk er kirurgi som tar sikte på å endre brystenes form og/eller størrelse.

Faktaboks

uttale:
mˈammaplastikk
etymologi:
av mamma og gresk plassein, ‘forme’

Hyperplasi

Kvinner med store bryster kan ha problemer med nakkesmerter og dype groper over skuldrene etter brystholderstroppene. Det er en rekke ulike kirurgiske teknikker og en passende mengde brystvev fjernes. Brystvortene må flyttes slik at de får en passende plassering etter at brystvev er fjernet. Amming kan bli problematisk etter en slik operasjon. De aller fleste kvinner er godt fornøyd etter inngrepet.

Hypoplasi

Kvinner med små bryst kan opereres med innsetting av en protese fylt med silikongel (silikonprotese) eller saltvann. Protesen legges vanligvis inn under brystkjertelen over den store brystmuskelen (musculus pectoralis major). Indikasjonen for kirurgi hos disse pasientene er oftest kosmetisk. Amming er som regel mulig etter inngrepet. En del kvinner opplever ubehag etter inngrepet og velger å fjerne protesene.

Komplikasjoner

Komplikasjoner ved mammaplastikk kan være blødninger, infeksjoner og skade av protesen med lekkasje av saltvann eller silikon.

Det er lange ventelister for kirurgisk behandling av kvinner med mammahyperplasi ved de fleste offentlige sykehus i Norge i dag. Mange kvinner velger derfor å betale for kirurgiske inngrep utført ved private kirurgiske klinikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg