Øyelokksplastikk er et begrep som omhandler ulike kirurgiske inngrep på øyelokk. Den vanligste formen for øyelokksplastikk er korreksjon/fjerning av overskuddshud og eventuelt frembukende fettvev.

Øvre øyelokksplastikk

Vanlige aldringstegn rundt øyet er økende hudoverskudd på selve øyelokkene. I tillegg kan det oppstå svekkelse av bindevevshinnen (septum) rundt øyet med påfølgende frembuking av fettvevet i øyenhulen. Overskuddshud kan både forstyrre synsfelt, gi sårhet i hudfolder samt presse på øyenvippene så man får irritasjon av øyet. Frembukende fettvev oppleves hovedsakelig som kosmetisk skjemmende. Hyppigste form for øyelokksplastikk er øvre øyelokksplastikk, som også noen ganger tilbys på offentlig indikasjon når det foreligger vesentlig nedsatt sidesyn eller nedpressing av øyenvipper så øyet irriteres.

Nedre øyelokksplastikk

Nedre øyelokksplastikk er oftest primært kosmetisk indisert, men enkelte kan med alderen få såpass løst nedre øyelokk at det ikke lenger legger seg inntil øyet, og da dreneres ikke lenger tårevæsken på normalt vis. Dette kan noen ganger avhjelpes med kirurgisk oppstramming av nedre øyelokk.

Ptose

En mer avansert form for øyelokksplastikk er nødvendig hos pasienter som har svekket løftemuskel i øyelokket og ikke er i stand til å åpne øyet tilstrekkelig. Dette kalles ptose – heng av selve øyelokket som man ikke klarer å oppheve ved å sperre opp øynene – til forskjell fra hengende overskuddshud på øyelokket. Ptose korrigeres med avansert kirurgi hvor løftemuskelen strammes opp. Dette gjøres bare av øyeleger og plastikkirurger med spesialkompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg