Fettsuging er mekanisk fjerning av underhudsfett. Operasjonsmetoden brukes hovedsakelig innen estetisk kirurgi men kan også være et hjelpemiddel i rekonstruktiv kirurgi for å skape symmetri.

Fettsuging som estetisk inngrep består av fjerning av uønsket fettvev og utføres som en egen prosedyre eller i kombinasjon med andre inngrep som for eksempel fjerning av overskuddshud. Metoden egner seg best for begrensede fettansamlinger. Fare for komplikasjoner som blodpropp og større blødning øker med økende mengde fjernet fett. Fettsuging bør ikke betraktes som en slankemetode.

Større fettsuging må foregå i narkose; mindre fettsuging kan gjøres med kun lokalbedøvelse. Forut for fettsugingen injiseres det i fettvevet en væske med fortynnet lokalbedøvelse og adrenalin (tumescensvæske). Denne væsken virker både bedøvende og reduserer blødning i forbindelse med inngrepet. Ved standard fettsuging suges deretter fettet ut med kanyler tilkoblet et undertrykk (vakuum). Det finnes i tillegg fettsugingsmetoder hvor fettsugingen assisteres av for eksempel vibrasjon, ultralyd, laser eller høyttrykksvæskestråle som bidrar til å løse opp fettet.

Det er kun spesialister i plastikkirurgi som har generell tillatelse til å utføre kosmetiske kirurgiske inngrep, inkludert fettsuging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg