Kunstterapi er en alternativ behandlingsform med bruk av kunstneriske teknikker, ofte maling, modellering eller musikk, for å frigjøre skaperkraft og energi og på den måten redusere hemninger og fremme livsutfoldelse, selvstendighet og selvfølelse. Psykodrama, bruk av rollespill og teaterteknikker for å fremme selverkjennelse og utvikling kan også betraktes som en form for kunstterapi. Felles for slike ekspressive behandlingsformer er betoningen av de mulighetene som ligger i ikke-verbale og ikke-kroppslige tilnærminger til behandlingen av psykiske lidelser.

Behandlingsformene brukes særlig i behandlingen av alvorligere personlighetsforstyrrelser og psykoser hvor utelukkende verbale behandlingsteknikker og eventuell legemiddelbehandling noen ganger kan være utilstrekkelige alene som ledd i langvarig rehabilitering.

Behandlingsformene er fortsatt utilstrekkelig validert i forhold til andre behandlingsformer i kontrollerte kliniske forsøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg