Labrumskade, skader på bindevevsringen («leppen») rundt skulderledd og hofteledd, der henholdsvis øvre del av overarmsbenet (humerus) eller lårbenet (femur) passer inn. Betegnelsen brukes hyppigst om skulderskade.

SLAP-lesjon (forkortelse for engelsk Superior Labrum Anterior to Posterior) er en skade på skulderleddets menisk, der labrum glenioidale er skadet ved en avrivning av labrum-bicepskomplekset. Det ses ofte som en følgetilstan etter skulderinstabilitet eller skulderluksasjon.

Pasienter har ofte smerter oppad i skulderen, særlig ved utadrotasjon (rotere utover) og abduksjon (bevegelse i frontalplanet – parallelt med pannen, ut til siden med armen). Man kan også ha en følelse av instabilitet, glipping eller klikking i leddet.

Diagnosen kan være vanskelig å stille; oftest er det nødvendig med artroskopi, men diagnosen kan i mange tilfeller også stilles ved MR, eventuelt MR med kontrastvæske.

Kirurgisk behandling består av en kikkhullsoperasjon der leppen sys tilbake, etterfulgt av rehabilitering hos fysioterapeut. Man må være restriktiv med eksentrisk belastning av den lange bicepssenen i 6 til 8 uker etter operasjon. Prognosen er som regel god etter stabiliserende operasjon.

Labrumskade ved hoftelidelser kan sees hos pasienter som har gjennomgått hoftetraume (skade) og hos dem som har hofteleddsdysplasi. Tilstanden har vært vanskelig å diagnostisere, men med dagens MR-artrografi er det lettere. Kirurgisk behandling av labrumskade i hofteleddet er ikke så vanlig som i skulderleddet, men gjøres i noen tilfeller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.