Labrumskade er skader på bindevevsringen («leppen») rundt skulderledd og hofteledd, der henholdsvis øvre del av overarmsbenet (humerus) eller lårbenet (femur) passer inn. Betegnelsen brukes hyppigst om skulderskade.

Faktaboks

Etymologi
av latin labrum, ‘leppe’

Skulderskade

Labrumssakde i skudler, med cyste
Stor SLAP-lesjon i høyre skulder hos en 55 år gammel renholder. Det er også paralabrale cystedannelser. Pasienten ble operert med fiksering av labrum og bicepstenotomi.
Labrumssakde i skudler, med cyste
Lisens: CC BY NC SA 3.0

SLAP-lesjon (forkortelse for engelsk Superior Labrum Anterior to Posterior) er en skade på skulderleddets menisk, der labrum glenioidale er skadet ved en avrivning av labrum-bicepskomplekset. Det sees ofte som en følgetilstand etter skulderinstabilitet eller skulderluksasjon.

Pasienter har ofte smerter oppad i skulderen, særlig ved utadrotasjon (rotere utover) og abduksjon (bevegelse i frontalplanet – parallelt med pannen, ut til siden med armen). Man kan også ha en følelse av instabilitet, glipping eller klikking i leddet.

Diagnosen kan være vanskelig å stille; oftest er det nødvendig med artroskopi, men diagnosen kan i mange tilfeller også stilles ved MR, eventuelt MR med kontrastvæske.

Kirurgisk behandling består av en kikkhullsoperasjon der leppen sys tilbake, etterfulgt av rehabilitering hos fysioterapeut. Man må være restriktiv med eksentrisk belastning av den lange bicepssenen i seks til åtte uker etter operasjon. Prognosen er som regel god etter stabiliserende operasjon.

Hofteskade

Labrumskade ved hoftelidelser kan sees hos pasienter som har gjennomgått hoftetraume (skade) og hos dem som har hofteleddsdysplasi. Tilstanden har vært vanskelig å diagnostisere, men med dagens MR-artrografi er det lettere. Kirurgisk behandling av labrumskade i hofteleddet er ikke så vanlig som i skulderleddet, men gjøres i noen tilfeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg