Skulderinstabilitet er en tilstand som enten kan oppstå på grunn av tidligere skade (posttraumatisk) eller som et resultat av en lengre prosess, hvor gjentatte mindre skader tøyer ut leddkapselen og leddbånd. Dette siste oppstår gjerne hos personer som generelt har en økt slark (bevegelse) i leddene eller som et resultat av gjentatte skader hos blant annet kastutøvere. Tilstanden forekommer ofte hos personer som driver idretter som setter store krav til bevegelse i skulderleddet, som svømmere og kastutøvere.

Et langvarig, målrettet rehabiliteringsprogram er primærbehandlingen. Men dersom det allikevel foreligger uttalte og langvarige plager, kan kirurgisk behandling være aktuelt. Prognosen er imidlertid dårligere etter disse typer operasjoner enn etter operasjon der det foreligger en tidligere skade (posttraumatisk instabilitet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg