laserkirurgi

Artikkelstart

Laserkirurgi er bruk av laser til operative inngrep, for eksempel ved hjelp av laserendoskop i behandlingen av blødninger og svulster i mage-tarmkanalen, svulster i urinblæren og i luftveiene.

Faktaboks

Uttale
lˈaserkirurgi

Laserkirurgi kan være fordelaktig fordi vevsbeskadigelse og blodtap kan holdes på et minimum ved hjelp av denne teknikken.

Brenning med laserlys har hittil særlig vært benyttet i øyekirurgien, til behandling av visse netthinnesykdommer, og i kreftkirurgien, hvor teknikken har den fordelen at alle blodkar fra svulsten brennes i stykker, slik at risikoen for blødning og spredning av kreftceller blir redusert. Laserstråler brukes også i hjernekirurgien.

Ved netthinnekirurgi brukes laserstråler særlig til behandling av sykdomstilstander i blodårene, for eksempel diabetisk retinopati. Laser brukes i forbindelse med behandling av netthinneløsning, særlig som forebyggende inngrep der det er dannet hull i netthinnen. Mindre svulster i netthinnen kan også ødelegges av laserstråler. Bruk av laser for å bedre blodsirkulasjonen i hjertemuskelen er under utprøving.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg