Laserkirurgi er bruk av laser til operative inngrep, for eksempel ved hjelp av laserendoskop i behandlingen av blødninger og svulster i mage-tarmkanalen, svulster i urinblæren og i luftveiene.

Faktaboks

Uttale
lˈaserkirurgi

Laserkirurgi kan være fordelaktig fordi vevsbeskadigelse og blodtap kan holdes på et minimum ved hjelp av denne teknikken.

Brenning med laserlys har hittil særlig vært benyttet i øyekirurgien, til behandling av visse netthinnesykdommer, og i kreftkirurgien, hvor teknikken har den fordelen at alle blodkar fra svulsten brennes i stykker, slik at risikoen for blødning og spredning av kreftceller blir redusert. Laserstråler brukes også i hjernekirurgien.

Ved netthinnekirurgi brukes laserstråler særlig til behandling av sykdomstilstander i blodårene, for eksempel diabetisk retinopati. Laser brukes i forbindelse med behandling av netthinneløsning, særlig som forebyggende inngrep der det er dannet hull i netthinnen. Mindre svulster i netthinnen kan også ødelegges av laserstråler. Bruk av laser for å bedre blodsirkulasjonen i hjertemuskelen er under utprøving.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg