Laserkirurgi er bruk av laser til operative inngrep, for eksempel ved hjelp av laserendoskop i behandlingen av blødninger og svulster i mage-tarmkanalen, svulster i urinblæren og i luftveiene.

Laserkirurgi kan være fordelaktig fordi vevsbeskadigelse og blodtap kan holdes på et minimum ved hjelp av denne teknikken.

Brenning med laserlys har hittil særlig vært benyttet i øyekirurgien, til behandling av visse netthinnesykdommer, og i kreftkirurgien, hvor teknikken har den fordelen at alle blodkar fra svulsten brennes i stykker, slik at risikoen for blødning og spredning av kreftceller blir redusert. Laserstråler brukes også i hjernekirurgien.

Ved netthinnekirurgi brukes laserstråler særlig til behandling av sykdomstilstander i blodårene, for eksempel diabetisk retinopati. Laser brukes i forbindelse med behandling av netthinneløsning, særlig som forebyggende inngrep der det er dannet hull i netthinnen. Mindre svulster i netthinnen kan også ødelegges av laserstråler. Bruk av laser for å bedre blodsirkulasjonen i hjertemuskelen er under utprøving.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.