øyekirurgi

Artikkelstart

Øyekirurgi er behandling av øyesykdommer ved hjelp av operasjoner. Operasjoner på tåreveiene, øyelokkene eller de ytre øyemusklene kalles ekstern øyekirurgi. Ved å flytte på festet for de ytre øyemusklene vil øynene ved skjeling kunne rettstilles. Ved intrabulbære inngrep åpnes selve øyeeplet. Slike inngrep utføres under mikroskop. Operasjoner for grå stær er vanligst. Andre viktige kirurgiske inngrep i øyet er operasjon for grønn stær, netthinneavløsning, hornhinnetransplantasjon og vitrektomi.

Historikk

Gamle skrifter og gravfunn tyder på at øyekirurgi har vært drevet i en viss utstrekning langt tilbake i tiden, antagelig flere tusen år før vår tidsregning. I India eksisterte de såkalte «stærstikkere», som med et visst hell behandlet pasientene for grå stær. Den tradisjonelle operasjonsmetoden er nærmere beskrevet i det tredje århundre fvt. Man la først et lite snitt i øyets senehinne, litt bak hornhinneranden. Gjennom åpningen ble en butt sonde ført inn mot øyets linse, som så ble vippet bakover mot øyets indre. Denne metoden var for øvrig med noen endringer i bruk helt opp til 1700-tallet.

Først omtrent år 1705 beskrev den franske kirurgen og øyelegen Jacques Daviel den ekstraksjonsmetoden som moderne øyekirurgi fremdeles bygger på, og som går ut på å fjerne helt den uklare linsen fra øyet. Frem til 1850-årene var fremskrittene innen øyekirurgien små. Nye operasjonsmetoder ble først mulige etter hvert som tekniske undersøkelsesmidler ble oppfunnet, forståelsen for bakteriefrie instrumenter og bakteriefritt operasjonsfelt vant terreng og den østerrikske legen Carl Koller i 1884 introduserte kokain som lokalt bedøvelsesmiddel. En foregangsmann når det gjelder operativ behandling av grå stær var nordmannen Christen Heiberg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg