Legemiddelforbruket i en befolkning angis enten i definerte døgndoser (DDD) per 1000 innbyggere per døgn, eller som omsetningsverdi i kroner fra legemiddelgrossister eller apotek. Legemiddelforbruket i Norge overvåkes nøye av Folkehelseinstituttet som gir ut statistikk og rapporter basert på Reseptregisteret, legemiddelsalg fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen.

Myndighetene trenger legemiddelstatistikk for å kunne føre en fornuftig legemiddelpolitikk og styre ressursene og legemiddelforbruket til beste for befolkningen. Norge har i hovedsak to statistikkilder for legemiddelbruk i Norge: reseptregisteret og grossiststatistikken.

Reseptregisteret

Reseptregisteret er et offentlig helseregister som samler informasjon om pasienters kjøp av reseptpliktige legemidler ekspedert på norske apotek. I tillegg registreres informasjon om legemidler til dyr og til forskriverens egen praksis. Legemidler som brukes i sykehus og andre helseinstitusjoner eller som kjøpes reseptfritt inngår ikke i Reseptregisteret.

Via nettsiden til Reseptregisteret kan man enkelt hente ut statistikk over legemiddelforbruket i befolkningen siden 2004. Reseptregisteret utgir årlig en statistikkrapport over legemiddelforbruket i Norge. I tillegg forsker det på legemiddelbruk for utvalgte grupper og sykdommer.

Grossiststatistikk – Legemiddelforbruket i Norge

Statistikk basert på salg av legemidler fra legemiddelgrossister har vært tilgjengelig siden 1970-årene. Formålet med statistikken er å gi en totaloversikt over utviklingen i legemiddelomsetningen i Norge. Grossiststatistikken inneholder salgsdata som brukes til å kartlegge utviklingstendenser i bruk av legemidler nasjonalt og internasjonalt. Opplysningene kan også brukes til forskning på legemiddelområdet og av helsemyndighetene i den overordnede planleggingen og styringen av legemiddelområdet.

I tillegg til kostnader, måles effekten av myndighetenes politiske og faglige tiltak for effektiv og sikker legemiddelbruk. Eksempler er om man har greid å bremse bruk av antibiotika eller opioider i befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg