legemiddelforbruk

Artikkelstart

Legemiddelforbruket i en befolkning angis enten i definerte døgndoser (DDD) per 1000 innbyggere per døgn, eller som omsetningsverdi i kroner fra legemiddelgrossister eller apotek. Legemiddelforbruket i Norge overvåkes nøye av Folkehelseinstituttet som gir ut statistikk og rapporter basert på Reseptregisteret, legemiddelsalg fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen.

Myndighetene trenger legemiddelstatistikk for å kunne føre en fornuftig legemiddelpolitikk og styre ressursene og legemiddelforbruket til beste for befolkningen. Norge har i hovedsak to statistikkilder for legemiddelbruk i Norge: reseptregisteret og grossiststatistikken.

Reseptregisteret

Reseptregisteret er et offentlig helseregister som samler informasjon om pasienters kjøp av reseptpliktige legemidler ekspedert på norske apotek. I tillegg registreres informasjon om legemidler til dyr og til forskriverens egen praksis. Legemidler som brukes i sykehus og andre helseinstitusjoner eller som kjøpes reseptfritt inngår ikke i Reseptregisteret.

Via nettsiden til Reseptregisteret kan man enkelt hente ut statistikk over legemiddelforbruket i befolkningen siden 2004. Reseptregisteret utgir årlig en statistikkrapport over legemiddelforbruket i Norge. I tillegg forsker det på legemiddelbruk for utvalgte grupper og sykdommer.

Grossiststatistikk – Legemiddelforbruket i Norge

Statistikk basert på salg av legemidler fra legemiddelgrossister har vært tilgjengelig siden 1970-årene. Formålet med statistikken er å gi en totaloversikt over utviklingen i legemiddelomsetningen i Norge. Grossiststatistikken inneholder salgsdata som brukes til å kartlegge utviklingstendenser i bruk av legemidler nasjonalt og internasjonalt. Opplysningene kan også brukes til forskning på legemiddelområdet og av helsemyndighetene i den overordnede planleggingen og styringen av legemiddelområdet.

I tillegg til kostnader, måles effekten av myndighetenes politiske og faglige tiltak for effektiv og sikker legemiddelbruk. Eksempler er om man har greid å bremse bruk av antibiotika eller opioider i befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg