Lesbisk er en betegnelse som brukes for å beskrive kvinner som tiltrekkes av, blir forelsket i, og/eller har sex med andre kvinner. 

Lesbisk fungerer for noen også som en identitet eller en tilhørighet, det vil si som noe en opplever seg selv som – og som andre oppfatter at en er. Ikke alle kvinner som tiltrekkes av andre kvinner vil identifisere seg som lesbiske.

Der er egentlig ikke forskjell på det å være lesbisk og det å være homofil eller homoseksuell, fordi det i begge tilfeller dreier seg om samme kjønn, men i dagligtale brukes homoseksuell oftest om menn som har sex med menn.

Ordet stammer fra navnet på den greske øya Lesbos, hvor dikterinnen Sapfo ca. 600 fvt. skrev kjærlighetsdikt til kvinner.

Ordet lesbisk kom i bruk i Norge på 1960- og 70-tallet. En del kvinner motsatte seg begrepet den gang fordi de mente det signaliserte at de var annerledes enn menn. Andre igjen mente det var viktig å bruke ordet 'lesbisk' for nettopp å synliggjøre kvinnene, som ikke alltid hadde tatt eller fått så stor plass i den organiserte homobevegelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.