Det bifile stolthetsflagget vaier i San Fransisco.
.

Bifil er en seksuell identitet som viser til tiltrekning til både menn og kvinner. Tiltrekningen kan være romantisk eller seksuell. I likhet med andre seksuelle orienteringer skiller man mellom seksuelle og romantiske preferanser i form av følelser og begjær, atferd og identitet for å beskrive biseksualitet. Bifil er en seksuell identitet, altså personens selvoppfatning og identifikasjon med den sosiale gruppen bifile. Dette innebærer at en bifil person ikke nødvendigvis har seksuell omgang med personer av begge kjønn, men kjenner på romantisk eller seksuell tiltrekning. Bifil seksuell orientering innebærer i likhet med både homofil og heterofil seksuell orientering at personen oppfatter sine preferanser hva gjelder partnervalg, enten det er langvarige forhold eller mer sporadiske relasjoner, som faste over tid. Det er også mulig å sex med personer av begge kjønn uten å identifisere seg som bifil.

Faktaboks

Uttale
bˈifil
Etymologi
av bi- og gresk ‘venn’

Bifile er ikke nødvendigvis like interesserte i begge kjønn. Følelsene kan dessuten variere over tid, altså at man for eksempel er mer tiltrukket av menn i visse perioder og vice versa. Dette betyr ikke at man veksler mellom å være heterofil og homofil.

Bifil seksuell orientering innebærer dessuten at den seksuelle interessen er knyttet til kvinner og menn. Dette betyr at bifile legger tokjønnsmodellen til grunn, altså tenkning omkring kjønn som todelt og gjensidig utelukkende. Seksuelle identiteter som for eksempel panfil åpner opp for at flere kjønn er av seksuell og romantisk interesse. I utgangspunktet er altså bifile interessert i kun to kjønn, kvinner og menn, men i praksis er det mulig at også ikke-binære er av interesse, altså personer som identifiserer seg med et annet kjønn enn mann og kvinne, som identifiserer seg med begge kjønnskategoriene, eller som opplever at kjønnsidentiteten er flytende og i endring gjennom livet.

Omfang og utvikling over tid

Angelina er en profilert skuespiller som identifiserer seg som bifil.
Wikimedia Commons.

Omtrentlige anslag indikerer at 5,5 % av kvinner og 2 % av menn oppgir å være bifil i spørreundersøkelser, mens 1,3 % av kvinner og 1,9 % av menn oppgir å være homoifle eller lesbiske. Dette kan tyde på at bifile er den største undergruppen i LHBT-paraplyen. Mye tyder dessuten på at flere kvinner enn menn identifiserer seg som bifile, altså at flere kvinner enn menn tør å kjenne på eller leve ut bifile følelser og bifil seksuell praksis. Dette kan igjen skyldes at andelen personer som identifiserer seg som bifil henger sammen med graden av aksept i samfunnet og kjønnsroller. Det er heller ikke uvanlig å ha hatt seksuelle erfaringer med personer av samme kjønn i puberteten, uten at dette fører til en identitet som bifil.

Litteratur

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg