Lokalsykehus er et somatisk sykehus som gir et grunnleggende spesialisthelsetjenstetilbud til en avgrenset befolkning. Tradisjonelt sett består et lokalsykehus av en kirurgisk og en medisinsk avdeling samt en røntgenavdeling. Mange lokalsykehus har også fødeavdelinger. Lokalsykehuset kan ha poliklinisk virksomhet innen andre spesialiteter, som for eksempel psykiatri og barnesykdommer. De fleste lokalsykehus har fremdeles døgnkontinuerlig vaktberedskap for øyeblikkelig hjelp. Dette gjelder særlig for de indremedisinske avdelingene mens akuttberedskapen ved kirurgiske avdelinger i enkelte tilfeller er tatt bort.

I Nasjonal helseplan som ble lagt frem av regjeringen høsten 2006, blir det skissert at lokalsykehusene i fremtiden må konsentrere sitt arbeid om de store sykdomsgruppene, til pasienter som trenger tett oppfølging nær sitt eget hjem og i tilfeller der behandlingen krever en generell tilnærming mer enn utpreget spisskompetanse. Det pekes også på at lokalsykehusfunksjonene må bli mer fremtredende også ved de større, spesialiserte sykehusene.

I Nasjonal helse- og samhandlingsplan for 2024–2027 som ble lagt fram av regjeringen våren 2024, ble det framhevet som et mål for regjeringen at en skal styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, blant annet ved å flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehusene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg