Lungevolumer

Y-aksen viser lungevolum i liter. Langs x-aksen er det vist en normalpust, en dyp innpust, fullstendig utpust og et par normale pustinger. Lungene til en mann kan romme om lag seks liter luft. En vanlig inn- og utpust rommer om lag 0,5 liter (gult felt; tidevolum). Uansett hvor fullstendig utpusten er, vil det alltid være igjen et restvolum, eller residualvolum, på litt over én liter.

Av /Openstax.
Lisens: CC BY 4.0

Residualvolum er volumet av luft som er igjen i lungene etter en maksimal utpusting. Man vil aldri få tømt lungene helt for luft, blant annet på grunn av at brystkassen er avstivet ved hjelp av ribbeina og dermed bare til en viss grad lar seg komprimere. Hos en frisk, voksen person vil anslagsvis én til to liter luft være igjen i lungene etter maksimal utpusting. Dette residualvolumet er avhengig av pasientens alder, kjønn og størrelse.

Faktaboks

Uttale
residuˈalvolum
Etymologi
av latin residualis, ‘gjenværende’

Residualvolumet kan beregnes ved bruk av ulike metoder. Den mest nøyaktige er relativt komplisert og innebærer at pasienten settes inn i et lufttett kammer og puster gjennom et munnstykke som er forbundet med en måleenhet, samtidig som trykkendringer i kammeret måles. Metoden kalles kroppspletysmografi og er bare tilgjengelig i spesialisthelsetjenesten.

Ved enkelte sykdommer finner man et økt residualvolum. Den vanligste av disse er kols, der emfysem er en komponent. Ved emfysem har lungene tapt noe av sin elastisitet, og tapet av elastisk vev medfører at de minste bronkiene har en tendens til å klappe sammen når man puster ut. Dermed blir luft i alveolene «stengt inne», og man finner et økt residualvolum. Ved bronkiolitt, der de små luftveiene trange på grunn av betennelse, vil man også få vansker med å tømme lungene i normal grad, hvilket resulterer i et økt residualvolum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg