Vitalkapasitet er luftmengden som kan pustes ut etter at man har fylt lungene maksimalt. Vitalkapasiteten er avhengig av pasientens alder, kjønn og høyde og angis i liter.

Faktaboks

Uttale
vitˈalkapasitˈet
Etymologi
av latin vita, ‘liv’

Vitalkapasiteten måles ved hjelp av et spirometer, og undersøkelsen kalles spirometri. For å måle vitalkapasiteten ber man pasienten fylle lungene maksimalt med luft, for deretter å tømme lungene helt. Spirometri kan utføres på de fleste fastlegekontorer. I tillegg til vitalkapasiteten målt i liter får man oppgitt hvor mange prosent den målte vitalkapasiteten utgjør av verdien som er forventet for en tilsvarende frisk person. En frisk, voksen mann vil vanligvis ha verdier fra fire til seks liter.

Sykdommer som lungefibrose, sykelige tilstander i brystkassen (for eksempel Bekhterevs sykdom) og nevromuskulære sykdommer som rammer pustemusklene, reduserer vitalkapasiteten. Vitalkapasiteten kan også være redusert ved obstruktive lungesykdommer, som kols, og skyldes da at pasienten på grunn av redusert elastisitet i lungevevet har nedsatt evne til å tømme lungene for luft (økt residualvolum). Reduksjonen i vitalkapasitet gjenspeiler de ulike sykdommenes alvorlighetsgrad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg