Lykkepille er et folkelig begrep for en gruppe legemidler som brukes i behandling av depresjon (antidepressiver). Disse legemidlene påvirker hjernens serotoninnivå. Legemidlene omtales også som selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI).

Begrepet lykkepille ble først brukt av amerikanske media, som en del av en populærkultur skapt rundt nye antidepressive medikamenter på 1990-tallet. Særlig «Prozac», som er et amerikansk handelsnavn på fluoksetin ble gjennom flere bøker og filmer sentralt i en feilaktig tro på at man kunne bruke medikamenter mot alt som ikke var optimalt i livet.

Begrepet ble importert til Norge, men er altså misvisende. Det gjør ikke brukeren lykkeligere, men kan heve et depressivt stemningsleie til det normale. Begrepet lykkepille er derfor uheldig og bør ikke brukes i omtale av antidepressiver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg