Lykkepille, folkelig betegnelse for en gruppe legemidler (psykofarmaka) som påvirker hjernens omsetning av serotonin (selektive serotonin reopptakshemmere, SSRI). SSRI brukes først og fremst mot angstlidelser, tvangs- og depressive lidelser.

Lykkepillebetegnelsen er laget av amerikanske media og importert til Norge. Betegnelsen har sitt utspring i at enkelte mennesker som alltid har vært sky, nærtagende og hemmede, og som derfor har hatt vanskeligheter med å utfolde seg fritt (karakternevrose), beskrev en opplevelse av at disse begrensningene i utfoldelse forsvant under behandling med SSRI. De følte seg friere og tryggere i forhold til andre («lykkelige»).

Hos personer som ikke lider av disse biologisk betingede begrensningene i sin utfoldelse, eller som ikke lider av markerte former for angst, depresjon eller tvang, har imidlertid SSRI-medikamentene ingen nytteverdi. Hos personer som ikke har en psykisk lidelse, vil med andre ord lykkepillene ikke gi noen bedring av situasjonen. Begrepet lykkepille er derfor både misvisende og uheldig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.