Serotonin er et signalstoff som skilles ut av noen nerveceller som ligger i hjernen og i tarmen. Dessuten er det celler i blodet, blodplater, som skiller ut serotonin, og i huden ligger såkalte mastceller som også kan slippe ut serotonin. I hjernen er serotonin viktig blant annet for våkenhet, søvn, oppmerksomhet og stemningsleiet. I tarmen er serotonin med på å regulere tarmbevegelsene. Blodplatene blir aktivert ved skade på blodårene; da slipper de ut serotonin som får blodårene til å trekke seg sammen for å hindre blødning.
Faktaboks
- Uttale
- serotonˈin
- Også kjent som
- 5-hydroksytryptamin 5-HT
De forskjellige cellene lager serotonin fra aminosyren tryptofan; derfor kalles serotonin også 5-hydroksytryptamin (forkortet 5-HT). Serotonin inngår i gruppen av stoffer vi kaller monoaminer. Andre monoaminer er dopamin, noradrenalin, adrenalin og histamin. Disse andre monoaminene er også signalstoffer i kroppen, i likhet med serotonin. Serotoninproduserende celler slipper ut serotonin når de blir aktivert til å gjøre det. For eksempel blir serotoninproduserende nerveceller i hjernen aktivert av andre nerveceller til å slippe ut serotonin, mens blodplater blir aktivert av proteiner som kommer til syne når en blodåre blir skadet.
Serotonin og legemidler som påvirker serotoninsignalering spiller en viktig rolle ved flere sykdommer knyttet til sentralnervesystemet, blant annet migrene, depresjon og psykose.
Kommentarer (2)
skrev Tao Mc Quade
Hei. I avsnittet om serotonin og depresjon står det LSD i parantes etter psilocybin. LSD og psilocybin er to helt ulike stoffer. Ja, de virker på noen av de samme reseptorene og er begge hallusinogene, men har helt ulik masse, struktur osv. Psilocybin finnes i sopp tilhørende psilocybe-familien, mens LSD er et syntetisk stoff.
svarte Halvard Hiis
Takk for kommentaren. Dette er nå rettet. Hilsen Halvard i redaksjonen
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.