Svelg.

Svelg. Lengdesnitt gjennom svelget (pharynx) som viser organene omkring svelgåpningen (isthmus faucium).

Av /KF-arkiv ※.
Tonsillitt
Ved tonsillitt er mandlene hovne og røde. Her ser man også et hvitt belegg, noe som tyder på bakterieinfeksjon.
Tonsillitt
Av /Shutterstock.

Tonsillitt er en samlebetegnelse på forskjellige betennelser i tonsillene (halsmandlene). Tonsillitt kan være akutt eller kronisk.

Faktaboks

Etymologi
av tonsill og gresk -itis, ‘betennelse’
Også kjent som
angina tonsillaris angina faucium halsesyke halsbetennelse

Akutt tonsillitt

Akutt tonsillitt (tonsillitis acuta) oppstår hyppigst hos barn over to år og unge. Dette skyldes blant annet at det lymfatiske vevet begynner å skrumpe etter puberteten.

Årsaker og utbredelse

Betennelse kan skyldes bakterier eller virus. Den mest kjente halsbetennelsen er bakteriell infeksjon med betahemolytiske streptokokker gruppe A, som legen kan påvise ved hjelp av en hurtigprøve.

En virusinfeksjon som vanligvis også gir symptomer fra mandlene er mononukleose (kyssesyke), som angriper lymfesystemet i hele kroppen. Den er som regel godartet, men rekonvalesensfasen er lenger enn ved den bakterielle tonsillitten.

Symptomene

Symptomene ved tonsillitt er feber og smerter ved svelging. Smertene merkes ofte i svelget og opp mot begge ørene. Temperaturen ligger som regel mellom 38 °C og 40 °C. Mandlene er hovne, røde og, ved bakteriell infeksjon, med gult belegg. Lymfeknutene på halsen under kjeven er nesten alltid hovne og ømme.

Diagnosen

Diagnosen stiller man som regel på grunnlag av sykehistorie og inspeksjon av ganemandlene. Ved uttalte symptomer er det vanlig å gjøre en hurtigprøve i puss fra mandlene for å avgjøre om betennelsen skyldes betahemolytiske streptokokker.

Behandling og komplikasjoner

Hvis halsbetennelsen skyldes streptokokker, behandler man pasienten med penicillin. Hvis svelgsmertene er uttalte, kan pasienten ta et smertestillende medikament, for eksempel paracetamol.

Komplikasjoner til akutt tonsillitt er sjeldne og inkluderer halsbyll (peritonsillær abscess), giktfeber og glomerulonefritt.

Prognose

Hvis symptomene er moderate og det ikke er tegn til komplikasjoner, vil sykdommen ofte helbredes i løpet av en ukes tid.

Kronisk tonsillitt

Kronisk tonsillitt (tonsillitis chronica) er mest alminnelig hos ungdom og unge voksne. Tilstanden karakteriseres som regel ved hyppige episoder med akutt tonsillitt eller lengre perioder med svelgsmerter og moderat feber.

Behandling

Man kan behandle kronisk tonsillitt med en lengre antibiotikakur. Hvis ikke behandlingen gir vesentlig bedring, kan man fjerne mandlene kirurgisk (tonsillektomi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg