marihuana

Røyking er den vanligste måten å innta cannabispreparater på, enten som marihuana, hvor man røyker tørkede blomster fra hunnplanten, eller som hasj, da ofte blandet med tobakk som brennmiddel.
Marihuana-sigarett
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Marihuana er tørkede blader og blomstertopper av cannabisplanten (Cannabis sativa). Marihuana inneholder en rekke komponenter. Det viktigste rusfremkallende stoffet er tetrahydrocannabinol (THC). Den vanligste bruksmåten er røyking. Virkningene inntrer vanligvis etter få minutter og synes subjektivt å vare i noen timer.

Faktaboks

Uttale

marihu'a:na

Etymologi
mexicansk-spansk marihuana, muligens fra nahuatl mallihuan ‘fange’

THC-innholdet i marihuana varierer sterkt, og utgjorde tidligere fra 1 til 5 masseprosent. Siden 2010 har denne prosentandelen økt og i 2020 var gjennomsnittlig THC-innhold i beslaglagt marihuana 17 prosent (variasjonen var fra 1 prosent til 29 prosent).

Bruk av marihuana

Marihuana var tidligere mindre utbredt en hasj i Norge, men nyere studier tyder på at disse to formene for cannabis er omtrent like mye brukt blant rekreasjonsbrukere. Av den voksne befolkningen (16–64 år) i Norge oppgir i overkant av 20 prosent å ha prøvd minst én type cannabis noen gang, mens ca. 5 prosent oppgir bruk siste 12 måneder. Andelen som har brukt cannabis er høyere blant unge voksne, der 13 prosent i alderen 16–25 år rapporterte bruk siste 12 månedene i 2020.

Produksjon av marihuana

Det foregår en relativt omfattende dyrking av marihuana i Europa, og produksjonen er nå tilstrekkelig til å dekke innbyggernes bruk av rusmiddelet. Også i Norge foregår det marihuanadyrking, både blant enkeltpersoner til egen bruk og i større produksjonsenheter for kommersielt salg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg