Marihuana-sigarett
Røyking er den vanligste måten å innta cannabispreparater på, enten som marihuana, hvor man røyker tørkede blomster fra hunnplanten, eller som hasj, da ofte blandet med tobakk som brennmiddel.
Marihuana-sigarett
Av /Shutterstock.

Marihuana er en type cannabis og består av tørkede blader og blomstertopper av cannabisplanten. Marihuana inneholder en rekke komponenter. Det viktigste rusfremkallende stoffet er tetrahydrocannabinol (THC). Den vanligste bruksmåten er røyking. Virkningene inntrer vanligvis etter få minutter og synes subjektivt å vare i noen timer.

Faktaboks

Uttale

marihu'a:na

Etymologi
mexicansk-spansk marihuana, muligens fra nahuatl mallihuan ‘fange’

THC-innholdet i marihuana varierer sterkt, og utgjorde tidligere fra 1 til 5 masseprosent. Siden 2010 har denne prosentandelen økt og i 2022 var gjennomsnittlig THC-innhold i beslaglagt marihuana 15 prosent (variasjonen var fra 1 prosent til 22 prosent).

Bruk av marihuana

Marihuana var tidligere mindre utbredt en hasj i Norge, men nyere studier tyder på at disse to formene for cannabis er omtrent like mye brukt blant rekreasjonsbrukere. Av den voksne befolkningen (16—64 år) i Norge oppgir rundt en fjerdedel å ha prøvd minst én type cannabis noen gang, mens cirka 5 prosent oppgir bruk siste 12 måneder. Andelen som har brukt cannabis er høyere blant unge voksne, der 12 prosent i alderen 16—25 år rapporterte bruk siste 12 månedene i 2021.

Produksjon av marihuana

FNs organ for narkotika og kriminalitet (UNODC) melder at cannabisdyrking foregår på alle kontinenter og i minst 190 land. Produksjonen er økende og innendørs dyrking er stadig mer vanlig. Det foregår en relativt omfattende dyrking av marihuana også i Europa, og produksjonen er nå tilstrekkelig til å dekke innbyggernes bruk av rusmiddelet. Også i Norge foregår det marihuanadyrking, både blant enkeltpersoner til egen bruk og i større produksjonsenheter for kommersielt salg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg