Hasj, populær betegnelse på det narkotiske stoffet hasjisj, består av harpiks og pressede blomster fra spesielle sorter av hamp (Cannabis sativa). Harpiksen kan utvinnes av stengler, blader, blomster og frø, men konsentrasjonen er størst i blomstertoppene. Ren harpiks er et rødt, klebrig stoff.

Hasjisj inneholder en rekke komponenter. Det viktigste rusfremkallende stoff i hasjisj er tetrahydrocannabinol (THC). THC-inneholdet i hasjisj varierer sterkt, men ligger vanligvis mellom 4 og 10 vektprosent. Et spesielt produkt, hasjisjolje, kan inneholde opptil 70 % THC. Den vanligste bruksmåten av hasjisj for å oppnå rus er røyking. Røyken har en karakteristisk krydret og søtlig lukt. Virkningen inntrer vanligvis etter få minutter og synes subjektivt bedømt å vare noen timer. Avhengighetspotensialet og skadevirkningene er omdiskutert.

Hasjisj er det cannabisrusmiddel som har størst utbredelse i Norge. Undersøkelser har vist at 20–25 % av ungdom i Oslo hadde prøvd hasjisj minst én gang (1975–96). På andre halvdel av 1990-tallet økte bruken. Nivået som gjaldt for Osloregionen for ti år siden, er nå blitt landsnivået. De siste årene ser det ut til at eksperimenteringen blant de yngste igjen er stoppet opp og har gått noe ned.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.