Hasj som blir beslaglagt i Norge er hovedsakelig blitt produsert i Marokko og smuglet hit via Spania og Nederland.
Antall beslag av hasj har halvert seg fra en topp i 2013 med cirka 10 400 beslag til 2021 med cirka 5 000. Det har vært en tilsvarende nedgang i beslag av marihuana. Trenden ser ut til å fortsette og skyldes delvis endrede politiinstrukser med hensyn til håndtering av brukere av ulovlige rusmidler. Det har ikke vært noen nedgang i øvrige indikatorer en har for cannabisbruk.
Tradisjonelt har hasj vært den mest brukte typen cannabis i Norge. I senere år har marihuana fått økt anvendelse blant norske cannabisbrukere, og befolkningsundersøkelser tyder på at hasj og marihuana nå brukes omtrent like mye blant rekreasjonsbrukere. Blant personer med mer omfattende bruk av ulike ulovlige rusmidler, er hasj fortsatt mest vanlig. I den generelle befolkningen (16—64 år) er det om lag en fjerdedel som oppgir å noen gang ha brukt cannabis (i hovedsak da enten hasj eller marihuana), fem prosent som har brukt siste 12 måneder og to prosent som har brukt siste fire uker. Bruken er høyest blant unge voksne, høyere blant menn enn kvinner og noe høyere i Oslo enn i resten av landet.
Hasjmarkedet har gått fra å dreie seg om ganske små mengder, gjerne importert av brukerne selv og delt mellom venner, til også å omfatte store, profesjonelle, kriminelle organisasjoner som importerer flere hundre kilo av gangen. Et av de største enkeltbeslagene av hasj i Norge ble tatt i 1998 og var på 960 kilo, mens rekordåret til nå er 2016 da hele 3.026 kilo hasj ble beslaglagt totalt.
Årsaken til økningen i THC skyldes flere ting, blant annet at cannabisdyrkere nå har forbedret produksjonsteknikkene (optimalisert lys, gjødsel, vanning og så videre). I tillegg foregår mer av dyrking innendørs. Det har også vært foretatt en genetisk seleksjon av planter med et høyere THC-innhold. Selv mange bønder i Marokko, som har lange tradisjoner for cannabisdyrking, har endret typene av cannabisplanter de dyrker.
Kommentarer (1)
skrev Helge Kåre Fauskanger
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.