Kinsey-rapportene

«Sexual Behavior in the Human Male», 1948 og «Sexual Behavior in the Human Female», 1953.

Kinsey-rapportene
Av .
Wardell B. Pomeroy, Paul H. Gebhard, Alfred C. Kinsey og Clyde E. Martin
«Dr Kinsey and his assistants», foto fra 1950-tallet.
Wardell B. Pomeroy, Paul H. Gebhard, Alfred C. Kinsey og Clyde E. Martin
Av /Getty.

Kinsey-rapportene er en omfattende studie av menneskelig seksualitet publisert i USA i form av to bøker, Sexual Behavior in the Human Male i 1948 og Sexual Behavior in the Human Female i 1953. Rapportene ble skrevet av Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy, Paul Gebhard og Clyde Martin.

Kinsey-rapportene ble noen av verdens mest leste bøker da de kom ut, og er fremdeles en av de mest omfattende undersøkelser av menneskelig seksualitet. De har hatt stor betydning for å normalisere seksuelle aktiviteter som har vært fordømt som syndige, syke eller lovstridige.

Innholdet i rapportene

De to rapportene beskriver 5300 amerikanske menns og 6000 hvite amerikanske kvinners seksuelle erfaringer. Data ble samlet inn mellom 1930 og 1950. Begge rapportene inneholder en del I med beskrivelse av metodene som er brukt i undersøkelsen.

Del II i rapporten om menn beskriver faktorer som påvirker seksuell aktivitet, mens del III beskriver ulike former for seksuell aktivitet, som masturbasjon, sex før ekteskapet, ekteskap og samleie, sex utenfor ekteskapet, kontakt med prostituerte, homoseksualitet og seksuell kontakt med dyr.

Del II i rapporten om kvinner beskriver typer av kvinnelig seksuell aktivitet, mens del III inneholder en sammenligning av menns og kvinner seksualitet.

Sentrale funn

Alfred Kinsey
Alfred Kinsey
Av .

Det er Kinsey-rapportene som ligger til grunn for forestillingen om at gjennomsnittsmannens potens når høydepunktet i slutten av tenårene, mens gjennomsnittskvinnen når høydepunktet først i 30-årsalderen. Rapporten viste også at klimakteriet ikke setter noen stopper verken for kvinnens lyst til samleie eller for hennes evne til å nyte det. Kvinnene i undersøkelsen hadde langt færre orgasmer i forhold til antall samleier enn menn.

Halvparten av kvinnene i undersøkelsen hadde hatt seksuell omgang før ekteskapet, mens 86 prosent av mennene hadde hatt samleie før ekteskapet innen de fylte 30 år. Kvinner født etter 1900 hadde gjennomsnittlig hatt dobbelt så mange forhold før ekteskapet og opplevd dobbelt så mye kjæling med orgasme som resultat som generasjonen født før 1900.

Onani var mindre fremherskende blant kvinner enn blant menn. 62 prosent av kvinnene sa de hadde praktisert onani, 58 prosent sa de hadde oppnådd orgasme. 94 prosent av mennene onanerte til utløsning.

En av konklusjonen fra undersøkelsene var at tidlige seksuelle opplevelser kan ha en positiv effekt på seksuallivet (i motsetning til å vente til ekteskap). Hyppig seksualitet regnes som sunt og positivt. Tap av regelmessige seksuelle opplevelser er et alvorlig tap. Uten regelmessig seksuell omgang vil et menneske bli følelsesmessig mer sårbart.

Kritikk

Referanserammen for undersøkelsene er amerikansk naturvitenskapelig forskningsmetodikk kombinert med en ambisjon om objektiv kunnskap om menneskelig seksualitet.

Rapportene har blitt kritisert for å legge vekt på de anatomiske, nevrologiske og hormonelle sidene ved seksualiteten, og ikke ha forskjellen mellom dyrs og menneskers seksualitet klart for øye. Kritikken mot Kinsey-rapportene har kommet først og fremst fra dem som ønsker å opprettholde forestillingen om seksualiteten som forbeholdt reproduksjon og heteroseksualitet innen ekteskapet.

Rapportene har også blitt angrepet for sine metodiske svakheter, ikke minst har det falt mange samfunnsforskere tungt for brystet at Alfred Kinsey var zoolog. Kinsey imøtekom selv mye av metodekritikken og i den andre rapporten diskuterte han de vitenskapelige svakhetene ved undersøkelsene.

Betydning

Kinsey-rapportene har hatt stor betydning for å normalisere seksuelle aktiviteter som har vært fordømt som syndige, syke eller lovstridige. Rapportene har bidratt til mer åpne og aksepterende holdninger til menneskelig seksualitet.

Da den første Kinsey-rapporten kom i 1948, ble den en av de mest leste bøker i verden. Den største utfordringen når det gjelder leselighet ligger i omstendeligheten i fremstillingen, og den etter hvert mer historiske interesse som dataene har fått.

Kinsey-rapportene er fremdeles en av de mest omfattende undersøkelser av menneskelig seksualitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Kaj Skagen

Kritikken av metodiske svakheter ved Kinsey-rapportene, som såvidt nevnes i snl-artikkelen, var omfattende ved utgivelsen, og blir gjentatt og styrket i James H. Jones, Alfred C. Kinsey. A Life, Norton: New York 1997. Siden kritikken er så grunnleggende, burde den kanskje gis større plass i en leksikonartikkel.

svarte Marit M. Simonsen

Hei Kaj, Takk for innspillet. Vi er i ferd med å rekruttere nye fagpersoner til å følge opp stoffet om seksualitet. Artikkelen vil gjennomgås når det er på plass. Beste hilsen Marit i redaksjonen.

skrev Kaj Skagen

Savner svar på kommentaren over.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg