Meningeom er en svulst som utgår fra hjernehinnene. Meningeomer ligger dermed inne i hodeskallen, men utenfor selve hjernen.

Svulster i hjernehinnene kan forekomme på alle alderstrinn, men sees oftest i noe eldre voksen alder.

Meningeomer er som regel godartede. Dette vil si at de ikke gir metastaser, og de vokser langsomt. Derfor kan meningeomer være til stede i årevis uten å gi noen symptomer.

De viktigste symptomene er hodepine og sløvhet eller søvnighet. Sykdommen gir ofte også visse symptomer som avhenger av hvor i hodet befinner seg. Dersom meningeomet sitter i området ved tyrkersadelen (sella turcica), kan den gi symptomer fra hypofysen og også synsfeltutfall. Andre ganger kan luktenerven (1. hjernenerve) påvirkes, slik at luktesansen blir svekket eller borte.

Siden hodeskallen er helt stiv og ikke gir etter for trykk innenfra, vil enhver prosess inne i skallen som opptar plass være en risikabel eller farlig tilstand. Trykket inne i skallen øker og medfører et press på vevet i hjernen.

Oppdages svulsten på et tidlig stadium, er det svært gode muligheter for helbredelse, fordi de fleste hjernehinnesvulster lar seg operere. De ligger på utsiden av hjernevevet og kan derfor ofte fjernes uten at hjernen blir skadet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.