Meningokokkvaksine, vaksine mot meningokokksykdom. Det finnes effektiv vaksine mot meningokokk gruppe A og C, og også en vaksine som er effektiv mot serogruppene Y og W135.

I Norge har infeksjoner med serogruppe B dominert, og vi har fortsatt ingen tilgjengelig godkjent vaksine mot meningokokker av denne typen. Man har nedlagt betydelig arbeid for å fremskaffe vaksine mot gruppe B, men en omfattende vaksineutprøvning i slutten av 1980-årene måtte konkludere med at vaksinen som da ble brukt, ikke hadde tilfredsstillende effekt.

En mindre del av meningokokkinfeksjonene i Norge skyldes meningokokker av gruppe C, mens A, Y og W135 er sjeldne årsaker.

I deler av sentrale Afrika har man jevnlig epidemier som skyldes infeksjon med meningokokk gruppe A.

Indikasjonen for meningokokkvaksine vil i hovedsak være nærkontakter av meningokokksykdom av gruppe A og C. Personer uten miltfunksjon, som risikerer å få spesielt alvorlig sykdom, er også i målgruppen for vaksinen. Videre kan det være aktuelt å vaksinere personer som skal oppholde seg i områder i Afrika eller andre steder hvor det er pågående epidemier.

Pilegrimer som reiser til Mekka, skal være vaksinert mot meningokokksykdom, og vaksinen som beskytter mot både gruppe A, C, Y og W135, bør brukes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.