meningokokkvaksine

Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ser ut som en dobbel kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Artikkelstart

Meningokokkvaksine er en vaksine mot meningokokksykdom. Det finnes effektiv vaksine mot meningokokk gruppe A og C, og også en vaksine som er effektiv mot serogruppene Y og W135.

I Norge har infeksjoner med serogruppe B dominert, og vi har fortsatt ingen tilgjengelig godkjent vaksine mot meningokokker av denne typen. Man har nedlagt betydelig arbeid for å fremskaffe vaksine mot gruppe B, men en omfattende vaksineutprøvning i slutten av 1980-årene måtte konkludere med at vaksinen som da ble brukt, ikke hadde tilfredsstillende effekt.

En mindre del av meningokokkinfeksjonene i Norge skyldes meningokokker av gruppe C, mens A, Y og W135 er sjeldne årsaker.

I deler av sentrale Afrika har man jevnlig epidemier som skyldes infeksjon med meningokokk gruppe A.

Indikasjonen for meningokokkvaksine vil i hovedsak være nærkontakter av meningokokksykdom av gruppe A og C. Personer uten miltfunksjon, som risikerer å få spesielt alvorlig sykdom, er også i målgruppen for vaksinen. Videre kan det være aktuelt å vaksinere personer som skal oppholde seg i områder i Afrika eller andre steder hvor det er pågående epidemier.

Pilegrimer som reiser til Mekka, skal være vaksinert mot meningokokksykdom, og vaksinen som beskytter mot både gruppe A, C, Y og W135, bør brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg