meningokokkinfeksjon

Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ser ut som en dobbel kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Artikkelstart

Meningokokkinfeksjon er en infeksjon med meningokokker, Neisseria meningitidis. Den viktigste formen er smittsom hjernehinnebetennelse. De siste åra er det meldt 30–80 tilfeller av meningokokksykdom årlig til meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Faktaboks

Uttale
meningokˈokkinfeksjon

Mennesket er reservoar for bakterien, og mandlene og svelget er vanligste bærersted. Mange er bærere av virulente stammer uten å bli syke. Meningokokker kan gi lokalisert og systemisk sykdom, og kan gi mange ulike sykdomsbilder. Størst betydning har systemisk sykdom, som kan ha flere former. De viktigste formene er:

Nesten alle tilfeller av systemisk meningokokksykdom er enkelttilfeller, men stundom ser man lokale utbrudd.

Meningitt

Meningitt forårsaket av meningokokker kalles ofte smittsom hjernehinnebetennelse, en skremmende og ikke helt presis betegnelse. I Norge hadde vi en epidemi med gruppe B-meningokokker som varte i omlag 25 år frem til rundt år 2000 (se meningokokkepidemi).

På verdensbasis er det cirka 500 000 tilfeller og 50 000 dødsfall av denne sykdommen årlig. Sykdommen rammer hyppigst små barn og personer i tenårene. Hjernehinnebetennelse har god prognose ved riktig behandling, men en del får følgetilstander.

Meningokokksepsis

Meningokokksepsis er sepsis, livstruende organsvikt, utløst av meningokokkinfeksjon. Tross omfattende behandling er det betydelig dødelighet ved slik sykdom.

Behandling og forebygging

Meningokokkene er svært følsomme for antibiotika. Ved tilfeller av meningokokkinfeksjon gis penicillinbehandling til utvalgte kontakter. Ved infeksjoner med meningokokker gruppe-B, som fortsatt dominerer i Norge, har vi ingen effektiv vaksine å tilby kontaktene, men vaksinering er aktuelt dersom sykdom er forårsaket av en annen serogruppe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg