meningokokk

Meningokokk, Neisseria meningitidis, liten gramnegativ bakterie, en kaffebønneformet kokk som vanligvis ligger parvis. Meningokokker finnes bare hos mennesker. Meningokokkene kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene ved hjelp av de lange buntene med hårlignende strukturer, fimbrier, som springer ut fra kokkenes overflate. Bakterien er omgitt av en kapsel som beskytter den mot kroppens immunforsvar, noe som er svært viktig for dens sykdomsfremkallende evne.

Faktaboks

Uttale
meningokˈokk
Etymologi
av meningo- og gresk kokkos, ‘kjerne’
Også kjent som

Neisseria meningitidis

Meningokokksykdommer

Basert på kapseltypen deles meningokokkene inn i ulike serologiske grupper, hvorav de fleste sykdomstilfellene forårsakes av serogruppe A, B, C, Y og W135. I Norge er det flest sykdomstilfeller med serogruppe B og C, mens serogruppe A dominerer i Afrika.

Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, spesielt de som befinner seg i tett befolkede miljøer som barnehager og militærleire.

Meningokokker kan forårsake såkalt smittsom hjernehinnebetennelse, som er en akutt og alvorlig infeksjonssykdom med blodforgiftning (meningokokksepsis) og/eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Denne sykdommen rammer oftest små barn og tenåringer, og etter sterk tilbakegang forekommer den sjelden i Norge i dag (ca. 50 tilfeller per år). Imidlertid er sykdommen alvorlig fordi det er høy dødelighet (10–30 %), og det er høy forekomst av nevrologiske senvirkninger i form av hørselstap, kramper og lammelser.

Meningokokker er svært nært beslektet med gonokokker, som er årsaken til gonoré.

Smitte

Meningokokker spres ved dråpesmitte og direkte kontakt. Barn og ungdom som oppholder seg på tett befolkede steder, for eksempel. barnehager og militærleire, er spesielt utsatt for å bli meningokokkbærere. Opptil 50 % av slike grupper kan bli bærere. Personer som har meningokker i seg uten at de har symptomer, er en langt viktigere infeksjonskilde enn de relativt få som blir syke.

Vaksine

Basert på kapseltype finnes det vaksiner mot meningokokker serogruppe A og C. Problemet er at de opprinnelige formene for slike vaksiner ikke hadde beskyttende effekt hos små barn. Etter bruken av en ny konjugert serogruppe C kapsel-basert meningokokkvaksine ed effekt også hos barn har insidensen falt betydelig i England og andre land. Mot meningokokker serogruppe B, som har en kapsel som ikke egner seg til vaksineformål fordi den ligner kroppens egne karbohydrater, foreligger det enda ingen god vaksine, selv om jakten på gode vaksinekandidater er intens. Se .

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg