meningokokk

Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ser ut som en dobbel kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Artikkelstart

Meningokokk, Neisseria meningitidis, er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Meningokokken er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, men den kan forårsake den potensielt dødelige sykdommen, smittsom hjernehinnebetennelse. Det finnes vaksiner mot noen typer meningokokker.

Faktaboks

Uttale
meningokˈokk
Etymologi
av meningo- og gresk kokkos, ‘kjerne’
Også kjent som

Neisseria meningitidis

Struktur og egenskaper

Meningokokken er en Gram-negativ kaffebønneformet kokk som vanligvis ligger parvis. Meningokokkene kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene ved hjelp av de lange buntene med hårlignende strukturer, fimbrier, som springer ut fra kokkenes overflate. Bakterien er omgitt av en kapsel som beskytter den mot kroppens immunforsvar, noe som er svært viktig for dens sykdomsfremkallende evne.

Meningokokksykdommer

Basert på kapseltypen deles meningokokkene inn i ulike serologiske grupper, hvorav de fleste sykdomstilfellene forårsakes av serogruppe A, B, C, Y og W135. I Norge er det flest sykdomstilfeller med serogruppe B og C, mens serogruppe A dominerer i Afrika.

Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, spesielt de som befinner seg i tett befolkede miljøer som barnehager og militærleire.

Meningokokker kan forårsake såkalt smittsom hjernehinnebetennelse, som er en akutt og alvorlig infeksjonssykdom med blodforgiftning (meningokokksepsis) og/eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Denne sykdommen rammer oftest små barn og tenåringer, og etter sterk tilbakegang forekommer den sjelden i Norge i dag (omkring 50 tilfeller per år). Imidlertid er sykdommen alvorlig fordi det er høy dødelighet (ti til 30 prosent), og det er høy forekomst av nevrologiske senvirkninger i form av hørselstap, kramper og lammelser.

Meningokokker er svært nært beslektet med gonokokker, som er årsaken til gonoré.

Smitte

Meningokokker spres ved dråpesmitte og direkte kontakt. Barn og ungdom som oppholder seg på tett befolkede steder, for eksempel. barnehager og militærleire, er spesielt utsatt for å bli meningokokkbærere. Opp mot halvparten av slike grupper kan bli bærere. Personer som har meningokker i seg uten at de har symptomer, er en langt viktigere infeksjonskilde enn de relativt få som blir syke.

Vaksine

Basert på kapseltype finnes det vaksiner mot meningokokker serogruppe A og C. Problemet er at de opprinnelige formene for slike vaksiner ikke hadde beskyttende effekt hos små barn.

En ny, konjugert serogruppe C kapsel-basert meningokokkvaksine har effekt også hos barn og forekomsten har falt betydelig i England og andre land.

Meningokokker med serogruppe B har en kapsel som ikke egner seg til vaksineformål fordi den ligner kroppens egne karbohydrater. Mot disse foreligger det enda ingen god vaksine, selv om jakten på gode vaksinekandidater er intens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg