Meningokokker
Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ligner litt på en kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Meningokokken er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, men den kan forårsake den potensielt dødelige sykdommen smittsom hjernehinnebetennelse.

Faktaboks

Uttale
meningokˈokk
Etymologi
av meningo-, 'hjernehinne' og gresk kokkos, 'bær, kjerne'
Også kjent som

Neisseria meningitidis

Det finnes vaksiner mot noen typer meningokokker.

Struktur og egenskaper

Meningokokken er en gramnegativ kaffebønneformet kokk som vanligvis ligger i par. På overflaten har meningokokken lange bunter med hår eller tråder kalt fimbrier. Disse fimbriene gjør at meningokokker kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene.

Bakterien er også omgitt av en kapsel som beskytter den mot kroppens immunforsvar, noe som er svært viktig for dens sykdomsfremkallende evne.

Meningokokksykdommer

Basert på kapseltypen deles meningokokkene inn i ulike serogrupper. De fleste sykdomstilfellene forårsakes av serogruppe A, B, C, Y og W135. I Norge er det flest sykdomstilfeller med serogruppe B og C, mens serogruppe A dominerer i Afrika.

Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, spesielt de som befinner seg i tett befolkede miljøer som barnehager og militærleirer.

Meningokokker kan forårsake såkalt smittsom hjernehinnebetennelse, som er en akutt og alvorlig infeksjonssykdom med blodforgiftning (meningokokksepsis) og/eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Denne sykdommen rammer oftest små barn og tenåringer, og etter sterk tilbakegang forekommer den sjelden i Norge i dag (omkring 50 tilfeller per år). Imidlertid er sykdommen alvorlig fordi det er høy dødelighet (10–30 prosent), og det er høy forekomst av nevrologiske senvirkninger i form av hørselstap, kramper og lammelser.

Meningokokker er svært nært beslektet med gonokokker, som er årsaken til gonoré.

Smitte

Meningokokker spres ved dråpesmitte og direkte kontakt. Barn og ungdom som oppholder seg på tett befolkede steder som barnehager og militærleirer er spesielt utsatt for å bli meningokokkbærere. Opp mot halvparten av slike grupper kan bli bærere.

Personer som har meningokokker i seg uten at de har symptomer er en langt viktigere infeksjonskilde enn de relativt få som blir syke.

Vaksine

Basert på kapseltype finnes det vaksiner mot meningokokker serogruppe A og C. Problemet er at de opprinnelige formene for slike vaksiner ikke hadde beskyttende effekt hos små barn.

En ny, konjugert serogruppe C kapsel-basert meningokokkvaksine har effekt også hos barn, og forekomsten har falt betydelig i England og andre land.

Meningokokker med serogruppe B har en kapsel som ikke egner seg til vaksineformål fordi den ligner kroppens egne karbohydrater. Mot disse foreligger det ingen god vaksine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg