Det er ganske vanlig å måle blodets innhold av fettstoffer (lipider). Som regel måler man totalkolesterol, LDL- og HDL-kolesterol og triglyserider. Samlet kaller man de fire analysene for en «lipidprofil». Dette kan gjøre hos fastlege eller på sykehus. Vanligvis gjøres dette for å undersøke hvilken risiko man har for å få hjerte- og karsykdom i fremtiden.
I Norge oppgis svarene som antall molekyler per liter. Antallet molekyler oppgis i millimol. I en del andre land oppgis verdien i milligram per desiliter. Nivået av de fire målingene er innbyrdes avhengige av hverandre og kan derfor settes opp i en ligning (Friedewalds formel):
\[\text{totalkolesterol} = \text{LDL-kolesterol} + \text{HDL-kolesterol} + \frac{\text{triglyserid}}{\text{2,2}}\]
Formelen kan ikke brukes ved triglyseridverdi over 4,5 mmol/L. Totalkolesterol (ofte kalt «kolesterolverdien» eller «kolesterolet») er summen av alle kolesterolmolekylene i en blodprøve, altså både LDL- og HDL-kolesterolet. Verdien oppgis i millimol per liter (mmol/l). Gjennomsnittsverdien av totalkolesterol hos voksne under 50 år var 5,00 mmol/l for menn og 4,84 for kvinner i Norge i 2019.
Triglyserid er det andre viktige fettstoffet i lipoproteinene. I gjennomsnitt stiger verdien av triglyserider i blodet stiger med 0,3 mmol/L etter måltid. Målingen kan standardiseres ved at pasienten faster i 12 timer eller mer før målingen, men det anbefales i økende grad å bruke ikke fastende prøver. Gjennomsnittsverdien av dette hos personer under 50 år var 1,82 mmol/l hos menn og 1,25 hos kvinner i 2019.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.