lipoprotein

Lipoprotein. Lipoproteinpartikler er bygd opp av en kjerne med triglyserid og forestret kolesterol omgitt av en membran av fosfolipid og kolesterol og spesielle proteiner, apolipoproteiner.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Lipoprotein er et kompleks av fettstoffer (lipider) og proteiner som er løselig i blodserum. Fettstoffer er i utgangspunktet ikke løselige i vann, og må derfor kobles til visse proteiner når de skal transporteres med blodet ut til celler og vev og dermed kunne fungere som energikilde og byggemateriale.

Faktaboks

uttale:
lˈipoprotein
også kjent som:

LDL

Inndeling

Det fins to egenskaper man kan dele lipoproteiner inn etter. Det ene er lipoproteinenes egenvekt, da får man følgende grupperinger:

  • high density lipoproteiner (HDL)
  • low density lipoproteiner (LDL)
  • very low density lipoproteiner (VLDL)
  • kylomikroner

Man kan også dele dem inn etter vandring i et elektrisk felt (elektroforese) og få følgende grupperinger:

  • alfa-lipoproteiner
  • beta-lipoproteiner
  • prebeta-lipoproteiner

Proteindelene (apolipoproteiner) av lipoproteinene er det som kjennetegner hver klasse av lipoproteiner.

Økning av kolesterol i blodet er som regel uttrykk for økt konsentrasjon av LDL. LDL har ett apolipoprotein B-molekyl per partikkel, mens flere apolipoproteiner finnes på VLDL-partikler (B, C, E). Apolipoprotein A (flere subtyper) finnes på HDL partikler.

Funksjoner

VLDL har som hovedfunksjon å transportere fett fra leveren til kroppens organer og vev. LDL (et nedbrytningsprodukt av VLDL) og HDL har begge som funksjon å transportere kolesterol. LDL fører kolesterol til kroppens celler, mens HDL deltar i transporten av kolesterol fra kroppens vev og celler tilbake til leveren. Mer enn 2/3 av kolesterolet i plasma transporteres av LDL, mens det meste av triglyseridene finnes i VLDL.

Økt nivå av LDL-kolesterol i blodplasma kan føre til avleiring av kolesterol i enkelte organer, mens et økt nivå av HDL-kolesterol er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdom. HDL kalles derfor ofte «det gode kolesterolet».

Hjertesykdom

Som ledd i forebygging av hjertesykdom er det viktig å prøve å forandre lipoproteinmønsteret til det bedre ved å senke LDL (kostholdstiltak) og øke HDL (slutte å røyke, øke fysisk trening, vektreduksjon).

Beregning av apolipoprotein B/A-ratio gir god presisjon av risiko, men er ikke standardisert til bruk i klinikken. Økt nivå av apolipoprotein B gjenspeiler økning i flere aterogene lipidpartikler (LDL, VLDL, Lp(a)-lipoprotein).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg