Lipoprotein, kompleks av fettstoffer (lipider) og proteiner som er løselig i blodserum. Fettstoffer er ikke løselige i vann, og må derfor kobles til visse proteiner når de skal transporteres med blodet ut til celler og vev for å fungere som energikilde og byggemateriale.

Lipoproteinene kan deles inn etter sin egenvekt i high density lipoproteiner (HDL), low density lipoproteiner (LDL) og very low density lipoproteiner (VLDL), og kylomikroner, eller etter vandring i et elektrisk felt (elektroforese) i alfa-lipoproteiner, beta-lipoproteiner og prebeta-lipoproteiner. Proteindelene (apolipoproteiner) av lipoproteinene er karakteristiske for hver klasse av lipoproteiner.

Økning av kolesterol i blodet er som regel uttrykk for økt konsentrasjon av LDL. LDL har ett apolipoprotein B-molekyl per partikkel, mens flere apolipoproteiner finnes på VLDL-partikler (B, C, E). Apolipoprotein A (flere subtyper) finnes på HDL partikler.

VLDL har som hovedfunksjon å transportere fett fra lever til kroppens organer og vev. LDL, som er nedbrytningsprodukt av VLDL, og HDL har begge som funksjon å transportere kolesterol. LDL fører kolesterol til kroppens celler, mens HDL deltar i transporten av kolesterol fra kroppens vev og celler tilbake til leveren. Mer enn 2/3 av kolesterolet i plasma transporteres av LDL, mens det meste av triglyseridene finnes i VLDL.

Økt nivå av LDL-kolesterol i blodplasma kan føre til avleiring av kolesterol i enkelte organer, mens et økt nivå av HDL-kolesterol er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdom. HDL kalles derfor ofte «det gode kolesterolet».

Det inngår i bestrebelsene på å forebygge hjertesykdom å prøve å forandre lipoproteinmønsteret til det bedre ved å senke LDL (kostholdstiltak) og øke HDL (slutte å røyke, øke fysisk trening, vektreduksjon).

Beregning av apolipoprotein B/A-ratio gir god presisjon av risiko, men er ikke standarisert til bruk i klinikken. Økt nivå av apolipoprotein B gjenspeiler økning i flere aterogene lipidpartikler (LDL, VLDL, Lp(a)-lipoprotein).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.