lipoprotein

Lipoprotein

Lipoprotein. Lipoproteinpartikler er bygd opp av en kjerne med triglyserid og forestret kolesterol omgitt av en membran av fosfolipid og kolesterol og spesielle proteiner, apolipoproteiner.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Lipoprotein er et kompleks av fettstoffer (lipider) og proteiner som er løselig i blodserum. Fettstoffer er i utgangspunktet ikke løselige i vann, og må derfor kobles til visse proteiner når de skal transporteres med blodet ut til celler og vev og dermed kunne fungere som energikilde og byggemateriale.

Faktaboks

Uttale
lˈipoprotein
Også kjent som

LDL

Inndeling

Det fins to egenskaper man kan dele lipoproteiner inn etter. Det ene er lipoproteinenes egenvekt, da får man følgende grupperinger:

  • high density lipoproteiner (HDL)
  • low density lipoproteiner (LDL)
  • very low density lipoproteiner (VLDL)
  • kylomikroner

Man kan også dele dem inn etter vandring i et elektrisk felt (elektroforese) og få følgende grupperinger:

  • alfa-lipoproteiner
  • beta-lipoproteiner
  • prebeta-lipoproteiner

Proteindelene (apolipoproteiner) av lipoproteinene er det som kjennetegner hver klasse av lipoproteiner.

Økning av kolesterol i blodet er som regel uttrykk for økt konsentrasjon av LDL. LDL har ett apolipoprotein B-molekyl per partikkel, mens flere apolipoproteiner finnes på VLDL-partikler (B, C, E). Apolipoprotein A (flere subtyper) finnes på HDL partikler.

Funksjoner

VLDL har som hovedfunksjon å transportere fett fra leveren til kroppens organer og vev. LDL (et nedbrytningsprodukt av VLDL) og HDL har begge som funksjon å transportere kolesterol. LDL fører kolesterol til kroppens celler, mens HDL deltar i transporten av kolesterol fra kroppens vev og celler tilbake til leveren. Mer enn 2/3 av kolesterolet i plasma transporteres av LDL, mens det meste av triglyseridene finnes i VLDL.

Økt nivå av LDL-kolesterol i blodplasma kan føre til avleiring av kolesterol i enkelte organer, mens et økt nivå av HDL-kolesterol er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdom. HDL kalles derfor ofte «det gode kolesterolet».

Hjertesykdom

Som ledd i forebygging av hjertesykdom er det viktig å prøve å forandre lipoproteinmønsteret til det bedre ved å senke LDL (kostholdstiltak) og øke HDL (slutte å røyke, øke fysisk trening, vektreduksjon).

Beregning av apolipoprotein B/A-ratio gir god presisjon av risiko, men er ikke standardisert til bruk i klinikken. Økt nivå av apolipoprotein B gjenspeiler økning i flere aterogene lipidpartikler (LDL, VLDL, Lp(a)-lipoprotein).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg