lipoprotein

Lipoprotein. Lipoproteinpartikler er bygd opp av en kjerne med triglyserid og forestret kolesterol omgitt av en membran av fosfolipid og kolesterol og spesielle proteiner, apolipoproteiner.

Lipoprotein av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Lipoprotein, kompleks av fettstoffer (lipider) og proteiner som er løselig i blodserum. Fettstoffer er ikke løselige i vann, og må derfor kobles til visse proteiner når de skal transporteres med blodet ut til celler og vev for å fungere som energikilde og byggemateriale.

Faktaboks

Uttale
lˈipoprotein
Også kjent som

LDL

Klassifikasjon

Lipoproteinene kan deles inn etter sin egenvekt i high density lipoproteiner (HDL), low density lipoproteiner (LDL) og very low density lipoproteiner (VLDL), og kylomikroner, eller etter vandring i et elektrisk felt (elektroforese) i alfa-lipoproteiner, beta-lipoproteiner og prebeta-lipoproteiner. Proteindelene (apolipoproteiner) av lipoproteinene er karakteristiske for hver klasse av lipoproteiner.

Økning av kolesterol i blodet er som regel uttrykk for økt konsentrasjon av LDL. LDL har ett apolipoprotein B-molekyl per partikkel, mens flere apolipoproteiner finnes på VLDL-partikler (B, C, E). Apolipoprotein A (flere subtyper) finnes på HDL partikler.

Funksjoner

VLDL har som hovedfunksjon å transportere fett fra lever til kroppens organer og vev. LDL, som er nedbrytningsprodukt av VLDL, og HDL har begge som funksjon å transportere kolesterol. LDL fører kolesterol til kroppens celler, mens HDL deltar i transporten av kolesterol fra kroppens vev og celler tilbake til leveren. Mer enn 2/3 av kolesterolet i plasma transporteres av LDL, mens det meste av triglyseridene finnes i VLDL.

Økt nivå av LDL-kolesterol i blodplasma kan føre til avleiring av kolesterol i enkelte organer, mens et økt nivå av HDL-kolesterol er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdom. HDL kalles derfor ofte «det gode kolesterolet».

Hjertesykdom

Det inngår i bestrebelsene på å forebygge hjertesykdom å prøve å forandre lipoproteinmønsteret til det bedre ved å senke LDL (kostholdstiltak) og øke HDL (slutte å røyke, øke fysisk trening, vektreduksjon).

Beregning av apolipoprotein B/A-ratio gir god presisjon av risiko, men er ikke standarisert til bruk i klinikken. Økt nivå av apolipoprotein B gjenspeiler økning i flere aterogene lipidpartikler (LDL, VLDL, Lp(a)-lipoprotein).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg