miksjonsurethrocystografi

Hos et lite barn med hyppige urinveisinfeksjoner ble det med MUCG påvist massiv refluks fra urinblæren til begge nyrebekken, som var utvidet særlig på høyre side (til venstre på bildet).

Artikkelstart

Miksjonsurethrocystografi er en røntgenundersøkelse der man fremstiller urinblæren og urinrøret under selve vannlatingen. Etter at det er satt et vannløselig kontrastmiddel inn i urinblæren gjennom et mykt plastkateter, tas det røntgenbilder under vannlatingen når kateteret er fjernet.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘late vannet’ og gresk ‘urinrør’, ‘blære’ og -grafi
Også kjent som
MUCG

Undersøkelsen anvendes for å se om kontrastvæsken også renner opp i urinlederne under vannlatingen. Det skal den normalt ikke gjøre, fordi overgangen mellom urinleder og blære er konstruert som en énveisventil, som bare tillater urinen å passere fra urinleder til blære og ikke tilbake. Hvis denne énveisventilen ikke fungerer normalt, vil man kunne få en reflukssykdom (vesikoureteral refluks).

Ved siden av utredning for refluks kan undersøkelsen også påvise passasjehindring i urinrøret eller medfødte misdannelser av urinveiene hos barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg