Morgenereksjon er en normal fysiologisk hendelse, som oppstår hos de aller fleste menn, og er uavhengig av seksuell stimulering. Det er vanlig å ha flere (5–6) ereksjoner i løpet av natten. De fleste av disse registreres ikke.

Faktaboks

Også kjent som

morrabrød

Morgenereksjon forekommer i alle aldre, fra fosterlivet til hos gamle menn.

Funksjon

Forskere mener at nattlige ereksjoner er viktige for svamplegemenes helse, og at slike ereksjoner er viktige for en normal penisfunksjon. I klitoris hos kvinner er det også svamplegemer, og nattlige klitorisereksjoner er like vanlige som nattlige penisereksjoner hos menn.

Fysiologi

Ereksjoner er styrt av det parasympatiske nervesystem, som er en del av det autonome nervesystemet. Det parasympatiske nervesystemet er aktivt i hvile, og styrer kroppsfunksjoner som fordøyelse, å bli kvitt avføring og urin, samt seksuell opphisselse. Under REM-søvn er den parasympatiske stimulering særlig sterk, og kan altså gi ereksjon. I tillegg har man gjerne full urinblære mot morgenkvisten, noe som kan stimulere det parasympatiske nervesystemet ytterligere.

Morgenereksjon har vært brukt som et tegn på mannens evne til ereksjon generelt. Det kan finnes svært mange årsaker til ereksjonsproblemer, fra rent psykologiske til sviktende nerve- eller blodforsyning. Tanken er at hvis man har ereksjon i søvne, så kan man ha det i våken tilstand også.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg