Klitoris
Klitoris
Av .
Vulva med klitoris og kjønnslepper
Vulva med klitoris og kjønnslepper
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Klitoris er en del av de ytre kvinnelige kjønnsorganene som er særlig følsom ved berøring. Den kan fylles med blod og svulme opp (og i noen grad forlenges) ved seksuell stimulering. Slik stimulering kan gi orgasme. Det skjer reflektorisk fordi klitoris er koblet til et 'ereksjonssenter' i ryggmargens nedre del (S2-S4). Orgasmen utløses dermed av det ikke-viljestyrte autonome nervesystemet (parasympaticus).

Faktaboks

Uttale
kl'itoris
Etymologi
av gresk kleitoris, ‘kileren’
Også kjent som

clitoris

Utviklingsmessig tilsvarer klitoris en del av mannens penis (corpora cavernosa), og i likhet med denne er den hovedsakelig dannet av erektilt vev.

Kvinnens kjønnsorganer
KF-arkiv ※.

Oppbygning

Klitoris er bygget opp av to spoleformede svamplegemer (crura clitoridis) som på hver side er forbundet med nedre gren av underlivsbeinet (os pubis). De er omgitt av en del av bekkenbunnens muskulatur (musculus ischiocavernosus) som ved sammentrekning bidrar til å øke blodfyllingen ved stuvning. De to svamplegemene forenes like under symfysen (symphysis pubica) i den cirka én centimeter lange fremre, synlige delen (glans clitoridis).

Den synlige delen er delvis dekket av en hudfold (preputium clitoridis) som er dannet av forbindelsen mellom de indre kjønnsleppene (labia minora pudendi). Hudfolden forhindrer den stimulerte klitoris i en ereksjon og presser den isteden ned mot vaginalåpningen, slik at den ved penetrerende samleie kommer i kontakt med mannens penis. Stimulering av klitoris kan utløse orgasme. I ikke-stimulert tilstand dekkes glans clitoridis nesten fullstendig av hudfolden.

Under klitoris munner urinrøret ut (ostium urethrae externum).

Klitoris er rikelig utstyrt med sensoriske nerveender (grener fra nervus pudendus), og den får blodtilførsel via arteria pudenda interna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg