klitoris

Klitoris
Av .
Vulva med klitoris og kjønnslepper
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Klitoris er en del av de ytre kvinnelige kjønnsorganene som er særlig følsom ved berøring. Den kan fylles med blod og svulme opp (og i noen grad forlenges) ved seksuell stimulering. Utviklingsmessig tilsvarer klitoris en del av mannens penis (corpora cavernosa), og er som denne hovedsakelig dannet av erektilt vev.

Faktaboks

Uttale
klit'oris
Etymologi
av gresk kleitoris, ‘kileren’
Også kjent som

clitoris

Kvinnens kjønnsorganer
KF-arkiv ※.

Oppbygning

Klitoris er bygget opp av to spoleformede svamplegemer (crura clitoridis) som på hver side er forbundet med nedre gren av underlivsbeinet (os pubis). De er omgitt av en del av bekkenbunnens muskulatur (musculus ischiocavernosus) som ved sammentrekning bidrar til å øke blodfyllingen. De to svamplegemene forenes like under symfysen (symphysis pubica) i den cirka én centimeter lange fremre, synlige delen (glans clitoridis).

Den synlige delen er delvis dekket av en hudfold (preputium clitoridis) som er dannet av forbindelsen mellom de indre kjønnsleppene (labia minora pudendi). Hudfolden forhindrer den stimulerte klitoris i en ereksjon og presser den isteden ned mot vaginalåpningen, slik at den ved penetrerende samleie kommer i kontakt med mannens penis. I ikke-stimulert tilstand dekkes glans clitoridis nesten fullstendig av hudfolden.

Under klitoris munner urinrøret ut (ostium urethrae externum).

Klitoris er rikelig utstyrt med sensoriske nerveender (grener fra nervus pudendus), og den får blodtilførsel via arteria pudenda interna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg