REM-søvn

Søvn. I løpet av en natt med normal søvn varierer søvndybden kraftig. Etter en innledende kort periode med dyp søvn, kommer allerede etter en time den første perioden med REM-søvn. I løpet av natten følger ytterligere tre til fire perioder med REM-søvn, skilt fra hverandre av perioder med SWS-søvn med suksessivt redusert søvndybde.

Av /Store medisinske leksikon ※.

REM-søvn er søvn med hurtige øyebevegelser. Søvn kan inndeles i ulike faser. Hver fase har spesielle mønstre av elektrisk aktivitet i hjernen og andre kjennetegn. Slike REM-faser opptrer vanligvis flere ganger i løpet av en natts søvn. De varer gjerne 20–30 minutter og kan utgjøre så mye som 1/4 av den totale søvntiden.

Faktaboks

etymologi:
av engelsk rapid eye movements, ‘hurtige øyebevegelser’
også kjent som:
paradoksal søvn

Hvis man vekker en sovende person umiddelbart etter en REM-periode, vil vedkommende ofte fortelle at han nettopp har drømt. I andre undersøkelser har forsøkspersoner vært overvåket natten gjennom og blitt vekket ved begynnelsen av hver REM-periode (REM-søvndeprivering). Etter noen netter med slik deprivering føler forsøkspersonene seg påfallende uvel. De blir spesielt irritable, i langt større grad enn om man berøves tilsvarende perioder av andre søvnfaser.

Undersøkelser ved hjelp av positronemisjonstomografi, PET, viser økt aktivitet i overordnede synssenter i hjernebarken og dessuten i deler av det limbiske systemet under REM-søvn. Et slikt aktivitetsmønster i hjernen er blitt betraktet som forklaring på mange av våre opplevelser i drømmer. Fragmenter av tidligere opplevelser, bisarre tanker og bilder, ofte sterkt ladet følelsesmessig, er ofte fremtredende trekk i drømmenes innhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg