Morgenkvalme er kvalme som opptrer i og som følge av svangerskap. Omtrent 80 % av alle gravide er kvalme de første tre månedene av svangerskapet.

Årsaken er ukjent. Hormonet humant choriongonadotropin (hCG, se gonadotropiner) som dannes i morkaken, kan ha innvirkning, men er antagelig bare en av flere faktorer. Eksessiv svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum) er i Norge i dag hyppigere hos innvandrere fra u-land enn andre. Tilstanden er litt hyppigere i svangerskap med jentefostre. Det er en viss arvelig komponent. Det er stor tendens til at den gjentar seg i flere svangerskap hos samme kvinne.

Kvalmen er verst om morgenen, men kan godt vare utover dagen. Noen er også plaget av oppkast, men hos de færreste er dette så uttalt at det forstyrrer normal livsførsel og normalt fødeinntak. Hvis det gjør det, kalles det hyperemesis gravidarum og er en tilstand som kan nødvendiggjøre sykehusinnleggelse med intravenøs tilførsel av væske, vitaminer og næring. Det er ingen holdepunkter for at fosteret kan påvirkes.

Det finnes ingen effektiv behandling for svangerskapskvalme. Vanlige kvalmestillende midler (reisesykemidler) har en viss kvalmedempende effekt, men bør, som alle medikamenter, brukes med tilbakeholdenhet i svangerskapet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.