Morgenkvalme er kvalme som opptrer i og som følge av svangerskap. Omtrent 80 prosent av alle gravide opplever kvalme i løpet av de første tre månedene av svangerskapet. Kvalmen inntreffer oftest i perioden fra 6. til 14. svangerskapsuke.

Årsak

Årsaken er ukjent. Hormonet humant choriongonadotropin (hCG, se gonadotropiner) som dannes i morkaken, kan ha innvirkning, men er antagelig bare en av flere faktorer.

Svært uttalt svangerskapskvalme som forstyrrer et normalt liv kalles hyperemesis gravidarum.

Symptomer og behandling

Kvalmen er verst om morgenen, men kan godt vare utover dagen. Noen er også plaget av oppkast, men hos de færreste er dette så uttalt at det forstyrrer normal livsførsel og normalt fødeinntak. Hvis det gjør det, kalles det hyperemesis gravidarum og er en tilstand som kan nødvendiggjøre sykehusinnleggelse med intravenøs tilførsel av væske, vitaminer og næring. Det er ingen holdepunkter for at fosteret påvirkes ved vanlig morgenkvalme.

Det finnes ingen effektiv behandling for svangerskapskvalme. Vanlige kvalmestillende midler (reisesykemidler) har en viss kvalmedempende effekt, men bør, som alle medikamenter, brukes med tilbakeholdenhet i svangerskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg