Kvalme er en ubehagelig følelse i mellomgulvet, med eller uten oppkast. Kvalme er ledsaget av dårlig matlyst og ofte fulgt av brekninger.

Faktaboks

Også kjent som

nausea

Mest kjent er kvalme ved smittsomme mage-tarmkatarrer («omgangssyke»), forgiftninger (alkohol, nikotin), reisesyke og graviditet.

Årsaker

Kvalme utløses gjennom irritasjon av et senter i hjernen. Kvalme kan skyldes sykdom i fordøyelseskanalen, hyppigst i form av akutt gastroenteritt, men kan også stamme fra balanseorganet eller kvalmesenteret i hjernen. Forgiftninger, for eksempel med alkohol, og en rekke generelle sykdomstilstander kan også føre til kvalme. Sjøsyke og reisesyke skyldes direkte påvirkning av balanseorganene i indre øre. Sykdommer i hjernen kan også gi kvalme. Svangerskapskvalme er også uavhengig av fordøyelsessystemet.

Behandling

Kvalme er i seg selv ubehagelig, men kan også være tegn på en underliggende sykdom som bør behandles. Det finnes medisiner som lindrer kvalme, såkalte antiemetika. Ved vedvarende plager bør legen lete nøyere etter årsaken til kvalmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg