Kvalme, ubehagelig følelse i mellomgulvet, med eller uten oppkast. Kvalme er ledsaget av dårlig matlyst og ofte fulgt av brekninger.

 Mest kjent er kvalme ved smittsomme mage-tarmkatarrer («omgangssyke»), forgiftninger (alkohol, nikotin), sjøsyke og svangerskap.

Kvalme utløses gjennom irritasjon av et sentrum i hjernen. Kvalme kan skyldes sykdom i fordøyelseskanalen, hyppigst i form av akutt gastroenteritt, men kan også stamme fra balanseorganet eller kvalmesenteret i hjernen. Forgiftninger (for eksempel med alkohol) og en rekke generelle sykdomstilstander kan også føre til kvalme; synsinntrykk og psykiske påkjenninger likeså. Sjøsyke og reisesyke skyldes direkte påvirkning av balanseorganene i indre øre. Sykdommer i hjernen kan også gi kvalme. Svangerskapskvalme er også uavhengig av fordøyelsessystemet.

Kvalme er i seg selv ubehagelig, men kan også være tegn på en underliggende sykdom som bør behandles. Det finnes medisiner som lindrer kvalme (kvalmestillende midler, såkalte antiemetika), men ved vedvarende plager bør legen lete nøyere etter årsaken til kvalmen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.