Motorisk enhet er en motorisk forhornscelle og alle dens tilhørende muskelfibrer. De motoriske forhornscellene i ryggmargen innerverer våre skjelettmuskler. Forhornscellenes nerveutløpere (aksoner) deler seg i mange grener når de har nådd frem til sin muskel. Hver endegren danner en intim kontakt med en enkelt muskelfiber (synapse, endeplate). En impuls i en enkelt forhornscelle ledes ut til alle endegrenene og fører til aktivering av alle muskelfibrene som endegrenen har kontakt med. En motorisk enhet blir derfor en minste enhet for aktivering av bevegelser.

Faktaboks

Uttale
motˈorisk enhet

Størrelsen på de motoriske enhetene varierer både innenfor hver muskel og mellom ulike muskler. I små fingermuskler kan hver motorisk enhet bestå av 10–20 muskelfibrer, mens de motoriske enhetene i store arm- og benmuskler kan inneholde 50–100 ganger så mange fibrer. Slike grunnleggende forhold spiller en stor rolle for styringen og presisjonen i våre bevegelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg