Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus obturatorius internus er en muskel som hovedsakelig ligger i det lille bekkenet, hvor den danner et muskelpolster på innsiden av membrana obturatoria. Derfra går muskelen gjennom foramen ischiadicum minus, bøyer i omtrent rett vinkel rundt kanten av sittebeinet (os ischii), og fester seg på innsiden av trochanter major (fossa trochanterica)lårbeinet. På norsk kan den kalles for 'den indre hoftehullmuskelen'.

Faktaboks

Uttale

'obturat'orius int'ernus

Etymologi

av latin: obturare, 'stoppe til'

Også kjent som

den indre hoftehullmuskelen

Muskelen danner en funksjonell enhet sammen med tvillingmusklene (musculi gemelli) på hver side, og den har felles endesene med disse. Der hvor muskelen går ut av bekkenet og ligger an mot sittebeinet, er beinoverflaten forsynt med et brusklag og en slimpose (bursa ischiadica) som demper trykket mot muskelen. Den fungerer som en svak utoverrotator og abduktor (men øker kraften ved bøyd hofteledd).

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Plexus sacralis/nervus obturatorius internus (L(4)5–S2(3))
  • Utspring: Innsiden av membrana obturatoria samt beinkanten rundt foramen obturatum
  • Feste: Fossa trochanterica

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg