Kneet.

Kneet. Lengdesnitt gjennom kneleddet. Her ses blant annet en slimpose foran kneskålen og to nedenfor kneskålen, èn på hver side av ligamentum patellare.

Av /KF-arkiv ※.
Bursitt
Betennelse i en slimpose (bursa) kalles bursitt. Slimposer ligger ofte i tilknytning til ledd og er flate med bare litt væske inni hulrommet. Ved betennelse kommer det til mye betennelsesvæske og slimposen kan bule ut. Den kan også være varm og rød.
Bursitt
Av /Shutterstock.

Slimpose er en slimfylt, flat lomme av bindevev som innvendig er kledd med synovialhinne, og virker som en støtpute.

Faktaboks

Også kjent som
bursa synovialis

Slimposene ligger mellom (større) ledd og sene/muskel, mellom benfremspring og hud, eller mellom sene og hud. Den kan ha en relativt stram ytre bindevevskapsel, og letter den innbyrdes forskyveligheten mellom de enkelte lagene den ligger mellom. Innerst kan den ha et lite hulrom med leddvæske (synovialvæske).

Slimposer nær ledd kan stå i direkte forbindelse med leddhulen (bursae synoviales). De ligner på mange måter på seneskjeder, men kan være svært individuelt utviklet. En slik slimpose kan bli betent og opphovnet ved kronisk irritasjon hos folk som støtter seg mye på knær og albuer. Betennelse i en slimpose kalles bursitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg