Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus pectineus er en muskel i låret. Den har navn etter sitt utspring på underlivsbeinets pecten ossis pubis, og er den øverste av lårbeinets adduktorer. Den ligger medialt for musculus iliopsoas og danner sammen med den en grop foran på låret (fossa iliopectinea) hvor arteria & vena femoralis går. Muskelen fester seg nedenfor trochanter minor. Den kan på norsk kalles for 'kammuskelen'.

Faktaboks

Uttale

pektin'eus

Etymologi

av latin: pecten, 'kam'

Også kjent som

kammuskelen

Den adduserer, fremoverfører/flekterer og utoverroterer låret i hofteleddet.

Muskelen innerveres 'dobbelt' av to separate nerver – den laterale delen av nervus femoralis, og den mediale delen av nervus obturatorius – noe som skyldes muskelens genetiske utvikling, da den hos menneskeapene er delt i to, i en lateral og en medial del, hver med sin separate innervasjon.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg