Musculus iliopsoas er en muskel sammensatt av to til tre muskler med forskjellig utspring, men med felles feste. På norsk kan den kalles «tarmbeinlendemuskelen».

Faktaboks

Uttale

m'uskulus 'iliops'oas

Etymologi

av latin: ilia, 'lyske' og gresk: psoa, 'lende'

Også kjent som

tarmbeinlendemuskelen,

Hyrtls muskel, etter den østerrikske anatomen Joseph Hyrtl (1810-1894).

Psoasmusklene tilsvarer indrefileten hos dyrene.

De separate musklene er:

  • Musculus iliacus ('tarmbeinsmuskelen'), en flat, vifteformet muskel som kler hele innsiden av hoftebeinet (fossa iliaca), hvor den springer ut, dels også fra hofteleddkapselen. Den går lateralt under lyskebåndet (ligamentum inguinale) og fester seg på trochanter minor på lårbeinet.
  • Musculus psoas major («den store lendemuskelen», tilsvarer indrefileten hos dyrene) går medialt langs lendevirvelsøylen, hvor den tykke muskelbuken springer ut fra virvellegemene og mellomvirvelskivene T12–L4, samt tverrtaggene på L1–L(4)5. Også den fester seg på trochanter minor.
  • Over musculus psoas major finner man av og til en liten, smal muskel – musculus psoas minor («den lille lendemuskelen») – som kan springe ut fra siden på virvlene T12–L1, og som med sin lange endesene forener seg med muskelfascien under lyskebåndet eller i bekkenets linea arcuata. Muskelen kan hos omtrent 50 prosent mangle eller være vanskelig å skille fra musculus psoas major.

Musculus iliopsoas ligger i bukhulen og omtales derfor ofte som en «indre» hoftemuskel, som en motsetning til de «ytre». De to musklene iliacus og psoas forener seg og får felles navn idet de passerer under lyskebåndet (sammen med nervus femoralis) i den laterale delen som kalles lacuna musculorum. Her ligger de an mot en slimpose (bursa iliopectinea), som av og til (hos omtrent 15 prosent) kan stå i forbindelse med hofteleddhulen. Den felles muskelen går derfra ned langs lårbeinshalsen og fester seg på trochanter minor.

Funksjon

Muskelen som helhet er den kraftigste fleksoren i hofteleddet, men bidrar også som utoverrotator og adduktor, alt etter lårbeinets utgangsstilling. Musculus psoas kan bøye kroppen fremover og er dertil en viktig stabilisator for lenderyggsøylen. Muskelen er omgitt av en bindevevsfascie som ved lyskebåndet danner en bro mellom dette og underlivsbeinet (os pubis) og danner arcus iliopectineus, en bindevevsforsterkning som skiller lacuna musculorum (lateralt) fra lacuna vasorum (medialt).

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: fremre grener av plexus lumbalis L1–L4, rami anteriores, samt grener av nervus femoralis
  • Feste: trochanter minor

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg