Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus soleus er en muskel på baksiden av leggen. Den utgjør – sammen med den overliggende musculus gastrocnemius – det tredje hodet på musculus triceps surae. Den fjærformede muskelen springer ut øverst baktil på begge rørknoklene (tibia og fibula) i leggen via en bindevevsarkade (arcus tendineus musculi solei) mellom dem og membrana interossea. Arkadefestet danner en ru, buet linje baktil på tibia (linea musculi solei).

Faktaboks

Uttale

m'uskulus s'oleus

Etymologi

av latin: solea, 'sjøtunge', men også 'sandal'

Denne enleddete muskelen ender distalt i akillessenen sammen med gastrocnemius-muskelen. Muskelen kan – som denne – plantarflektere og invertere foten. På norsk kalles den 'flyndremuskelen' på grunn av sin flate og ovale form.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  • Innervasjon: Nervus tibialis ((L5)S1-S2)
  • Utspring: fibula (hodet og bakflaten), tibia og arcus tendineus musculi solei
  • Feste: tuber calcanei

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg