akillessene

Akillessenen. Knehasen og leggens bakside.

Av /KF-arkiv ※.

Akillessenen er en kraftig sene som fester tykkleggmuskulaturen til hælbeinet. Senen er synlig under huden, som en forlengelse av musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus.

Faktaboks

Uttale
akˈillessene
Etymologi

Akillessenen har fått navn etter den greske sagnhelten Akilles, som av sin mor ble holdt i hælen og dyppet i elven Styx for å bli udødelig. Han var derfor bare sårbar i hælen hvor moren hadde holdt ham.

Også kjent som

tendo calcaneus, tendo achillis

chorda magna, Hippokrates' sene

Når musklene i tykkleggen trekker seg sammen, blir det et drag på hælbeinet gjennom akillessenen som gjør at foten presses ned (plantarfleksjon) og – i noen grad – innover (inversjon). Inversjonen skyldes at senefestet ligger medialt for den skrå inversjons-/eversjonsaksen.

Senen er svært utsatt for skader (fotball, friidrett, tennis), både overrivninger (akillesseneruptur) og betennelser. Dersom den rives over, kan man ikke stå på tå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg