Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus gastrocnemius er en toleddet muskel som dekker mesteparten av leggens bakside. Muskelen har to hoder – et caput mediale og et caput laterale – som springer ut på hver sin side baktil (facies poplitea), like over femurkondylene. Den kalles på norsk for 'den tohodete tykkleggsmuskelen'.

Faktaboks

Uttale

gastrokn'emius

Etymologi

av gresk: gaster, 'buk, mage' og kneme, 'legg'

Også kjent som

den tohodete tykkleggsmuskelen

De to seneutspringene henger sammen med kneleddets kapsel, bare skilt fra kondylflatene ved hver sin slimpose (bursa subtendinea). Hos omtrent 20 prosent av befolkningen finnes et lite senebein (fabella) i den laterale senen, noe som tydelig kan sees på røntgenbilder. Muskelens to hoder løper sammen i midtlinjen og ender midt på leggen i en bred og kraftig sene – den såkalte akillessenen (tendo calcaneus) – som den har felles med den underliggende muskelen: musculus soleus. Akillessenen smalner av nedover og fester seg baktil på hælbeinet (tuber calcanei). Også her, mellom senen og øvre del av hælbeinet, er det en slimpose (bursa calcaneus). Siden de to gastrocnemius-hodene og soleus-muskelen har felles endesene, kalles de sammen for musculus tripceps surae.

Musculus gastrocnemius flekterer i kneleddet, plantarflekterer foten i ankelleddet (talocrural-leddet) og inverterer foten i subtalarleddet. En plantarfleksjon og inversjon uten vektbærende belastning vil likevel være mulig dersom musculus plantaris-senen er intakt.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  • Innervasjon: Nervus tibialis ((L5)S1-S2)
  • Utspring: facies poplitea, over begge femurkondylene
  • Feste: tuber calcanei

Achillesseneskade

Ved ruptur av akillessenen er det ikke lenger mulig å stå på tå, siden fotens øvrige plantarfleksorer til sammen ikke er sterke nok til å gjøre dette mulig.

Les mer i Store medisinske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg