Myelografiundersøkelse av en 75 år gammel dame med ryggproblemer viser trang spinalkanal (avsmalning i høyde med mellomvirvelskivene) i  flere nivåer på grunn av degenerative forandringer.

Myelografi er en røntgenundersøkelse for å fremstille ryggmargskanalen med ryggmargen og nerverøttene som utgår fra den.

Faktaboks

Uttale
myelografˈi
Etymologi
av myelo- og gresk grafein, ‘skrive’
Også kjent som

radikulografi

Undersøkelsen gjøres ved at en tynn spinalnål stikkes inn i subaraknoidalrommet som omgir ryggmargen og nerverøttene. Deretter sprøytes et kontrastmiddel (hvit væske på bildet) inn i cerebrospinalvæsken, slik at ryggmargens og nerverøttenes konturer blir synlige mot den lyse kontrasten.

Metoden har vært mest brukt for å undersøke skiveutglidninger (prolaps) fra mellomvirvelskivene i ryggraden, trang ryggmargskanal og svulster i ryggmargen eller ryggmargskanalen. Nyere undersøkelsesmetoder som computertomografi (CT) og i særlig grad magnettomografi (MR) har nærmest overflødiggjort behovet for myelografi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg