Hjernenerver.

Hjernenerver. Menneskehjernen sett nedenfra, med avskårne hjernenerver.

Av /KF-arkiv ※.

Nervus hypoglossus er den tolvte hjernenerven. Den betegnes også som tungens bevegelsesnerve, siden den sender motoriske fibre til alle tungemusklene. Nerven har sitt utspring i en langstrakt cellesøyle (nucleus origines nervi hypoglossi) på forsiden av den forlengede marg (medulla oblongata), og trer ut med ti til femten tynne rotfibre langs lateralsiden av pyramiden. Den følger nervus vagus (som den har forbindelse med), går langs innsiden av musculus stylohyoideus hvor den går i en bue (arcus hypoglossi) over den ytre halsarterien (arteria carotis externa) og vifteformet fremover inn i tungemuskulaturen.

Faktaboks

Uttale

hypogl'ossus

Etymologi
av gresk hypo-, ‘under’ og glossa, ‘tunge’

Undersøkelse

Tolvte hjernenerve undersøkes ved at man lar pasienten strekke ut tungen. Ved lammelse av denne nerven vil tungen kunne skrumpe inn på den siden som er rammet. Når tungen da strekkes ut, vil den bøye seg mot den syke siden. Dessuten ser man om det forekommer skjelvinger i tungen og om det er bortfall av tungemuskulatur, det vil si om tungen er like fyldig på begge sider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg