Pyramiden, pyramis, er en betegnelse som brukes om tre forskjellige strukturer i kroppen, en i hjernen, en i hodeskallen og en i nyrene.

Faktaboks

Etymologi

Ved overskjæring får hver av pyramidene en trekantet snittflate, som kan minne om en pyramides form og derfor muligvis har forårsaket navnet.

Også kjent som

pyramis medullae oblongatae

Hjernen

Pyramiden i hjernen former en langsgående oppsvulming langs ventralflaten av den forlengede marg (medulla oblongata), på hver side av midtfuren (fissura mediana anterior). Betegnelsen passer dårlig til pyramidens utseende, som er avlang og avrundet og rommer pyramidebanen (tractus pyramidalis).

Krysningen (decussatio pyramidum) kan sees i dypet av midtfuren. Lateralt langs hver side av pyramiden trer den 12. hjernenerve, tungenerven (nervus hypoglossus), ut i form av ti til femten fine nervetråder.

Hodeskallen

I hodeskallen er pyramiden betegnelsen på den skrå, oppstikkende delen av tinningbeinets pars petrosa som rommer hørsels- og balanseorganet.

Nyrene

I nyrene brukes pyramidebetegnelsen (pyramides renales) om 7–10 kjegleformede, litt mørkere strukturer som danner hoveddelen av nyremargen og blant annet representerer glomerulusapparatets bunter av samlerør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg