Nervus radialis
Nervus radialis forsyner blant annet musculus triceps brachii i overarmen og alle underarmsmusklene som strekker hånden og fingrene bakover. Den fører sanseinformasjon fra baksiden av tommelen, pekefingeren og deler av langfingeren, samt baksiden av overarmen til hjernen.
Nervus radialis
Av /Shutterstock.

Nervus radialis er en av armens hovednerver. Den har både motoriske og sensoriske nervefibre. Nerven forsyner blant annet musculus triceps brachii i overarmen og alle underarmsmusklene som strekker hånden og fingrene bakover. Den fører sanseinformasjon fra baksiden av tommelen, pekefingeren og deler av langfingeren, samt baksiden av overarmen til hjernen.

Faktaboks

Også kjent som

radialisnerven

Opphav

Nervus radialis får nervefibre fra nerverøttene fra sjette halsvirvel (C6) og til og med første brystvirvel (T1). Nervefibrene går sammen i bakre fasikkel i armnervefletningen og ut av den springer nervus radialis.

Forløp og funksjon

I overarmen

Fra bakre fasikkel i armnervefletningen går den over til overarmen. Her slynger nerven seg i en fure (sulcus nervi radialis) rundt baksiden av overarmsbeinet. Den ligger her direkte an mot beinhinnen. Den passerer gjennom septum intermusculare, som skiller overarmens strekk- og bøyemuskulatur. I albueregionen går den lateralt mellom musculus brachialis og musculus brachioradialis inn i bøyesiden på albuegropen, hvor den passerer foran den ytre (laterale) albueknoken (epicondylus lateralis).

I overarmen forsyner nerven hele musculus triceps brachii. Denne muskelen er på strekkesiden av armen og strekker i albueleddet. Sensorisk innerverer den overarmens ytre/laterale bakside (nervus cutaneus brachii posterior).

I underarmen

I underarmen deler nerven seg i en overflatisk sensorisk gren (ramus superficialis) og en kraftigere, dyp motorisk gren (ramus profundus). Den motoriske grenen går gjennom musculus supinator, kommer ut på underarmens strekkside og forsyner derved alle håndens og fingrenes strekkemuskler (ekstensorene) samt musculus brachioradialis.

Den sensoriske grenen følger arteria radialis ned mot hånden, krysser over nedre tredjedel av musculus brachioradialis, og innerverer midtre del av underarmens dorsalside, før den når frem til håndbaken.

I hånden

Nervus radialis har ingen motoriske grener i selve hånden. De sensoriske grenene innerverer tommelfingersiden av håndbaken, samt baksiden av tommelen, pekefingeren og halve langfinger.

Nerveskade

Dropphånd
Dropphånd kan ses ved skade på nervus radialis.
Dropphånd
Av /Shutterstock.

Ved skade på nervus radialis over albuenivå mister man evnen til å strekke i albueleddet. Ved en nerveskade under albueleddet kan heller ikke hånden vendes bakover (dorsalflekteres). Dette kalles drophånd. Dreining av hånden (supinasjon) vil bare i noen grad være svekket, siden den også besørges av musculus biceps brachii.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg