Nervus tibialis er en viktig nerve for leggen og foten. Den danner den distale fortsettelsen av nervus ischiadicus. De to går over i hverandre uten markert grense, men man setter vanligvis skillet midt i knehasen (fossa poplitea), hvor nerven ligger omgitt av fett og bindevev.

Faktaboks

Uttale

n'ervus tibi'alis

Etymologi

av latin: tibia, 'leggbeinet'

Også kjent som

skinnebeinsnerven

Nerven går, sammen med arteria poplitea, til å begynne med langs baksiden av leggen, i et bindevevslag mellom den ytre leggmuskulaturen (musculus triceps surae) og de dype/lange bøyemusklene for foten og tærne. Den følger her arteria tibialis posterior nedover mot den mediale ankelknoken (malleolus medialis), og dreier rundt baksiden av denne og fremover, delvis bak arterien. Her dekkes den av det overflatiske fleksorretinaklet (retinaculum musculorum flexorum), og deler seg kort etter i to mindre grener til henholdsvis laterale og mediale del av fotsålen (nervus plantaris lateralis & medialis).

Nervus tibialis (L5-S2) innerverer motorisk alle fleksorene i leggen og foten. Den innerverer dessuten kapselen i kne- og ankelleddet. Sensorisk forsyner den fotsålen samt huden langs lateralsiden av leggen og foten gjennom sidegrenen nervus suralis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg