ankelledd

Ankelledd. Fotbevegelser i ankelens to ledd. Selve ankelleddet er et hengselledd som tillater bevegelse mellom skinnebenet og vristbenet (grått). Denne bevegelsen fører kun foten «opp» og «ned» (øverste figur). Det underliggende vristleddet muliggjør sidebevegelser i foten, ved leddforbindelse mellom hælbenet, fotrotsknoklene og vristbenet (nederste figur). Til sammen utgjør de to leddene et slags «universalledd» som muliggjør bevegelser av foten i alle retninger. Deres prinsipielle utforming, med akser omtrent vinkelrett på hverandre, er vist på figuren i midten.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ankelleddet er leddforbindelsen mellom leggens knokler, altså skinnebeinet (tibia) og leggbeinet (fibula), og fotens vristbein (talus). Det omtales også som øvre ankelledd og fungerer som et hengselledd.

Faktaboks

Også kjent som

talocruralledd, øvre ankelledd, articulatio talocruralis

Struktur

Ankelleddet
Ankelleddet med noen leddbånd, sett fra innsiden (medialt) og utsiden (lateralt).
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Vristbeinet har en valseformet overflate (trochlea tali), som skinnebeinet og leggbeinet slutter seg gaffelformet omkring og bidrar til relativt god sidestabilitet. Selve kroppstyngden overføres fra skinnebeinet alene. Sideflatene danner plane ledd, både med skinnebeinets ankelknoke på innsiden (malleolus medialis) og den nederste, fortykkede delen av leggbeinet på utsiden (malleolus lateralis). Begge disse beina holdes sammen ved hjelp av kraftige, stramme bånd.

Sidestabiliteten i foten forsterkes ytterligere av ligamenter eller bånd, mest på ankelens inn- eller medialside (ligamentum deltoideum), mens det på ut- eller lateralsiden er forholdsvis svake båndforbindelser, både mellom hælbeinet og leggbeinet (ligamentum calcaneofibulare) og mellom vristbeinet og leggbeinet (ligamentum talofibulare anterius & posterius). Leddkapselen er tynn fortil og baktil og har folder som gjør hengselbevegelsen mulig.

Bevegelser

Fordi vristbeinets valse er bredest fortil, blir leggbeinsgaffelen spent når man løfter forfoten (dorsalfleksjon), men slapp når foten senkes (plantarfleksjon). Foten beveges derfor lettest nedover; bevegelsesutslaget er omtrent 60–80 grader.

Skader i ankelen

Forstuing med overstrekking av leddbåndene skjer forholdsvis hyppig i ankelen, mest på utsiden fortil. Hyppige forstuinger kan føre til at leddet blir slarkete og løst i sideretningen, slik at leddbåndet til slutt ryker. Særlig kraftige forstuinger kan også føre til at en liten bit av beinoverflaten rives løs sammen med leddbåndets feste på den ytre ankelknoken, en såkalt avrivnings- eller avulsjonsfraktur. Slike skader krever noen ganger kirurgisk behandling, ellers behandles en forstuing som regel med støttebind av forskjellig slag.

Ikke sjelden er ustabilt skotøy, for eksempel høye hæler eller tresko, årsaken til at man vrikker ankelen. Også brudd av leggbeinet eller skinnebeinet kan forekomme ved at store krefter får virke på ankelleddet, for eksempel etter fall på ski.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg